نایب رئیس کمیسیون فرهنگی مجلس شورای اسلامی از لزوم توجه به زیباسازی فضای کتابخانهها گفت.
غلامرضا منتظری نایب رئیس کمیسیون فرهنگی مجلس شورای اسلامی، در بیست و نهمین دوره کتاب سال جمهوری اسلامی ایران با اشاره به اینکه کتاب باید متناسب با نیازهای جامعه منتشرشود و به نیازهای زمانه پاسخ دهد، اظهار کرد: کتابها باید با ادبیات مخاطب پسند نوشته شوند. هر اندازه از کشش و جاذبه بیشتری برخوردار باشند، مخاطب بیشتری از آنها استقبال میکند.
وی ادامه داد: باید منابع کتابخانههای عمومی خود را تقویت کنیم و فضای کتابخانهها باید جزو زیباترین فضاهایی باشد که فرد رغبت کند، در آنجا بماند و به مطالعه اش ادامه دهد.
این درحالی است که علیرضا مختارپور دبیرکل نهاد کتابخانههای عمومی کشور، در گفتوگو با باشگاه خبرنگاران جوان، درباره مشکل نبود کتابخانههای عمومی در برخی شهرها و روستاهای کشور، بیان کرد: نهاد کتابخانههای عمومی کشور تنها وظیفه بهره برداری را دارد و در زمینه ساخت کتابخانه جدید اقدام نمیکند. کتابخانههای عمومی از طریق بودجههای استانی که از طریق مجلس شورای اسلامی در اختیار استانها قرار میگیرد و جذب کمکهای خیرین در شهرهای فاقد کتابخانه ساخته میشوند.
وی ادامه داد: بودجه ساخت کتابخانههای عمومی کشور در بودجه نهاد کتابخانههای عمومی کشور قرار نمیگیرد؛ بلکه بودجه لازم برای ساخت آن در بودجه استانهاست. در این میان نهاد کتابخانههای عمومی کشور تنها به تجهیز و استخدام کتابدار برای کتابخانههای احداث شده میپردازد.
دبیرکل نهاد کتابخانههای عمومی کشور اعلام کرد: تعداد شهرهای دارای کتابخانه عمومی از ۲۵۰ شهر در سال ۹۳، به ۱۲۵ شهر در سال ۱۴۰۰ رسیده است. امیدوار بودیم امسال کتابخانه عمومی در ۱۲۵ شهر باقی مانده ساخته شود؛ اما مسائلی از جمله شیوع کرونا، گرانی و تورم باعث شد این امر تحقق پیدا نکند.
دولت آبادی، مدیرمسئول انتشارات نگارتابان هم با اشاره به اینکه قطعا زیباسازی در هر کاری جزو اولویت هاست، اظهار کرد: زیباسازی میتواند در هرجایی باشد. کتابخانههای عمومی هم از این امر مستثنی نیست. البته در کنار آن باید به مسائلی از جمله ساخت و تجهیز کتابخانهها هم توجه کرد. در مواردی نیاز داریم در روستاهایمان کتابخانه احداث شود.
وی ادامه داد: در کنار توجه به زیباسازی کتابخانهها باید به کتابهایی که در قفسه کتابخانهها قرار میگیرد هم توجه کرد و به این امر اهمیت داد که جزو آثار کتابسازی نباشند. در این میان باید به محتوای کتابها هم اهمیت داد. به عبارت دیگر از جمله کتابهایی نباشند که حتی یکبار هم مخاطب به آن نگاه نمیکند.
مدیرمسئول انتشارات نگارتابان ادامه داد: کتابهایی که میتواند در کتابخانههای عمومی عرضه شود، باید برای تجهیز کتابخانههای عمومی انتخاب شود. این مسئله درباره تمام موضوعاتی که درباره آن اثر خلق میشود، صدق میکند.
دولت آبادی ابراز کرد: جای برخی کتابهای منتشر شده در بساط کتابفروشانی است که با تخفیف ۵۰ درصد کتاب را به مردم عرضه میکنند. برخی از این کتابها در کتابفروشیها و کتابخانههای عمومی جایگاهی ندارند. ۹۰ درصد کتابهای بساطیهای کنار خیابان در دهههای اخیر منتشرشدند و تنها ۱۰ درصد آنها جزو آثار نویسندگانی مانند صادق هدایت است.
وی با اشاره به اینکه علاوه بر شهرها نیاز داریم در روستاها هم کتابخانه احداث شود، ادامه داد: در کتابخانههای عمومی برخی شهرها با کتاب به روزی مواجه نشدم. لازم است کتابخانههای عمومی را حفظ و تجهیز کنیم. گاهی ناشران برای تجهیز کتابخانهها اقدام میکنند و آخرین بار کتاب هایشان را برای تجهیز کتابخانههای عمومی استان سیستان و بلوچستان ارسال کردند.