تمامی هشدارها در خصوص وقوع سیلاب احتمالی در خوزستان به صدا در آمده و همه نهادها و دستگاههای اجرایی به حالت آماده باش هستند.
نارنجی و قرمز اینبار نه کرونا و علوم پزشکی بلکه سیلاب و هواشناسی؛ بر همین اساس قرار است که بارشهای رگباری در روزهای جمعه و شنبه در خوزستان موجب وقوع سیلاب، تند باد، طوفان و ... شود.
خوزستان همواره تحت تاثیر رطوبتی است که از دریای مدیترانه و دریای سرخ وارد این استان میشود؛ اما «مونسون» سامانه فصلی است که به علت سردی و گرمی و اختلاف دمای بین خشکی و اقیانوس هند در شبه قاره هند معمولا اتفاق میافتد.
علی رغم آنکه عمده بارشهای کشور ما و خوزستان در زمستان رخ میدهد، اما در هندوستان بیش از ۸۰ درصد بارندگی در تابستان به وقوع میپیوندد؛ شمال و شمال شرق کشور هند مرطوبترین نقاط دنیا هستند.
عواملی میتواند این سامانه مانسونی را تقویت کرده و به سمت ایران بکشاند که در نتیجه بارشهایی در شرق ایران خواهیم داشت، اما اگر این جریان به صورت فوق العاده تقویت شود، تا خوزستان هم پیش میآید؛ بر اساس اطلاعات هواشناسی، آخرین باری که سامانه بارشی «مانسون» تا خوزستان کشیده شد، سال ۸۷ بود.
مدیر کل هواشناسی خوزستان در این خصوص میگوید: روزهای جمعه و شنبه بارشهایی در شرق، شمال شرقی و جنوب شرق استان وجود خواهد داشت که شاخصهای ناپایداری آن بسیار است.
او افزود: بادهای بسیار شدید میتواند رعد و برق و طوفان ایجاد نمایند و در دهدز، اندیکا، بهبهان و سردشت میتواند بارشهای بسیار خوبی را ایجاد کند، اما رگباری است و در مدت زمان کوتاهی حجم عظیمی از آب تخلیه میشود.
دمای هوا در اهواز تا ۳۹ درجه سانتیگراد کاهش مییابد
محمد سبزه زاری ادامه داد: این سامانه بارشی از هندوستان در شهرستانهای ماهشهر، اهواز، امیدیه، رامشیر و رامهرمز وزش باد شدید را به وجود میآورد.
آقای سبزه زاری یادآور شد: آخرین باری که این اتفاق رخ داد در شهریور سال ۱۳۸۷ بود که موجب وارد شدن خسارت به زیر ساختها و جانباختن ۷ نفر شد.
او گفت: هم اکنون حجم عظیمی از رطوبت وارد استان شده و اوج فعالیت این سامانه بارشی در خوزستان روز جمعه از ظهر تا شب و روز شنبه از بعد از ظهر تا شب است و روزهای یک شنبه تا سه شنبه نیز به تدریج ضعیف شده و از بین میرود.
به گفته مدیرکل هواشناسی خوزستان هشدار دریایی نیز برای سواحل صادر شده، زیرا موج سواحل شمالی خلیج فارس بسیار بیشتر از امواج کرانههای جنوبی دریا در کشورهای عربی خواهد بود و از همین رو به صیادان و دریانوردان در این خصوص هشدار داده شده.
این مقام مسئول همچنین از کاهش دمای هوا در طی روز جمعه خبر داد که تزریق رطوبت و بارشها موجب کاهش ۶ تا ۷ درصدی درجه هوا خواهند شد و حتی ممکن است دمای هوای اهواز تا ۳۹ درجه سانتیگراد کاهش یابد، اما با توجه به انرژی خورشید موجود در اهواز، این رطوبت به سرعت تبخیر شده و دما به حالت طبیعی خود در تابستان میرسد.
هشدار برای عشایر
البته نگرانی اصلی نه در کلانشهر اهواز بلکه در مناطق شمالی خوزستان است که شیب رودخانهها تندتر و عشایر نیز در همان مناطق حضور دارند.
صدیقی مدیرکل مدیریت بحران استانداری خوزستان میگوید: سامانه بارشی مونسون دزپارت، ایذه، اندیکا، لالی، مسجد سلمیان، باغملک، ماهشهر، بهبهان و هندیجان را درگیر خواهد کرد و با توجه به نوع حادثه و احتمال جاری شدن سیلاب در مسیل ها، برآورد ما انسداد مسیرهای تردد و تخریبهای احتمالی در عرصهها همچنین سقوط پایههای برق و اجسامی است که در ارتفاع قرار دارند.
او افزود: با توجه به پهنهای که محل تردد عشایر است، احتمال میرود که عشایر نیز مورد خطر قرار بگیرند از همین روی به فرمانداریها بالاترین سطح هشدار صادر شده و از سوی اداره کل امور عشایر و بخشداریها و دهیاریها به صورت گسترده در خصوص جابجایی عشایر به مکانهای امن هم اخطار داده شد.
شهرستانهای شمالی استان خوزستان عشایر کوچ رو دارد و شغل عمده آنها دامپروری است که باید در روز جمعه از تعلیف چهارپایان در نزدیکی رودخانهها خودداری و در صورت امکان آنها را به مکانهای بلند تری منتقل کنند.
وحید شعبانی مدیرکل هلال احمر خوزستان نیز در این خصوص گفته که پس از پیش بینیهای هواشناسی و هشدارهای مدیریت بحران اقدامات اولیه برای مواجه شدن با اتفاقات احتمالی صورت پذیرفته و در جلسهای نیز با مدیر کل امور عشایر، در نزدیکی مکانهایی که ممکن است با سیلاب مواجه شوند پایگاههایی آماده شده و شهروندان هم میتوانند در صورت بروز مشکل با تلفن گویای ۱۱۲ تماس بگیرند.
ماجراجوییهایی که بلای جان خواهند شد
البته بخش دیگری از ماجرا نیز ماجراجویی برخی افراد کنجکاو است که در این زمان ها، در تلاشند تا تجربه های جدیدی را کسب کنند، اما این مسئله نیز نگران کننده خواهد بود.
علی رغم آنکه گشت های گردشگری در سراسر استان خوزستان تا اطلاع ثانوی و به منظور حفظ جان شهروندان به حالت تعلیق درآمده اند، اما بر اساس اطلاعات خبرنگار ما برخی شهروندان قصد دارند امشب را در مکان هایی نزدیک به رودخانه ها اتراق کنند.
یکی از این افراد در گفتگو با خبرنگار ما گفت: لذت زندگی در تجربه همین خطر ها است و اتفاقا باید در این موقعیت ها در صحنه ها حضور داشت زیرا بارش باران ویژگی های خاص خودش را دارد و قطعا دیدن سیل برای ما خوزستانی ها لذت تر بخش خواهد بود!
این صحبت ها و گفته ها که از روی ناآگاهی برای درک شرایط پیش رو است، نه تنها جان خود افراد بلکه جان همراهان آنها را به خطر می اندازد.
بنابراین از تمامی دستگاه های نظامی نیز انتظار می رود که در خصوص جلوگیری از ورود افراد به مناطق پر خطر طی روزهای جمعه و شنبه جلوگیری شود.