خارگ نیوز: کرونا سبب شده لنجها شکم بر ماسه ساحل بگذارند و دست ملوانان لنجهای سنتی و تجاری استان بوشهر از سفرهای که برای آنان فراهم شده را بهطور کامل قطع کرده است.
به گزارش خارگ نیوز، یکی از ظرفیتهای مهم استان بوشهر همجواری آن آبهای خلیج فارس است که این استان دارای طولانیترین مرز دریایی به میزان 937 کیلومتر با این آبراه استراتژیک است.
اشتغال عمده مردم ساحل نشین استان بوشهر از طریق دریا و دریانوردی است که صید و صیادی، تجارت دریایی، ابزیپروری و مشاغل تولیدی متعدد در حوزه دریا از جمله راههای امرارمعاش ساحل نشینان بوشهری است.
کرونا 20 هزار ملوان استان بوشهر را بیکار کرد
بیماری کرونا که این روزها اقتصاد، معیشت و فعالیت مردم در اقصی نقاط جهان را تحت تاثیر قرار داده و فلج کرده است اثرات نامطلوبی بر فعالیت حوزه تجارت دریایی به ویژه لنجداران گذشته بهگونهای که 20 هزار ملوان استان بوشهر را بیکار کرده است.
شیوع ویروس کرونا که سبب تعطیلی برخی از کسب و کارها و بیکارشدن اقشار مختلف جامعه شد در این میان ملوانان و کارگران شاغل در اسکله تجاری در تیررس اثرگذاری اقتصادی این بیماری قرار گرفته و اکنون ماهها است که شغل خود را از دست دادهاند.
مراوده تجاری بوشهریها با کشورهای همسایه به سالهای طولانی در ادوار مختلف تاریخی برمیگردد چراکه زمانی بوشهر به عنوان دروازه تجارت ایران محسوب میشد چون تمام فعالیتهای تجاری ایران از طریق بنادر استان بوشهر انجام میشد.
انتشار ویروس کرونا ملوانان را خانه نشین کرد
همسایگی استان بوشهر با کشورهای حاشیه خلیج فارس زمینه توسعه فعالیتهای تجاری را افزون کرده که این روزها به سبب انتشار ویروس کرونا ملوانان را خانه نشین کرده و بر مشکلات معیشتی آنها افزوده است.
استان بوشهر با داشتن لنجها و شناورهای تجاری نقش بسیار پررنگی در حملونقل کالاهای تجاری و اقتصاد کشور دارد و در این بین ملوانی یکی از مهمترین مشاغل در سر پا نگه داشتن اقتصاد و توسعه این استان محسوب میشود.
ملوانی یکی از مشاغل سخت و پرخطر برای فعالان این صنف کارگری محسوب میشود این در حالی است که ملوانان از حقوق و مزایای قابلتوجهی ازجمله بیمه تامیناجتماعی برخوردار نیستند مشکلی که اینروزها لنجها شکم بر ماسه ساحل گذاشته اکنون منتظر سفر دریایی و تجاری هستند،
رئیس اتاق بازرگانی استان بوشهربا بیان اینکه مردم این استان فعالیتهای گستردهای در حوزه تجارت دریایی دارند اظهار داشت: تجارت دریایی یکی از مشاغل مهم ساحل نشینان استان بوشهر است و مردم این استان توجه ویژهای به مشاغل دریایی از جمله در حوزه تجارت دارند.
فعالیت شناورهای سنتی در 11 بندر استان بوشهر متوقف است
خورشید گزدرازی با بیان اینکه 2500 لنج تجاری در بنادر استان بوشهر متوقف است افزود: این شناورهای سنتی در 11 بندر این استان ویروس کرونا فعالیت آنها را متوقف کرده است که مشکلات معیشتی بر خانوارهای آنان وارد کرده است.
رئیس اتاق بازرگانی استان بوشهر به بیکاری ملوانان لنجهای تجاری و باری استان بوشهر پرداخت و تاکید کرد:ملوانان و خدمه شناورهای سنتی استان بوشهر از اسفند ماه سال قبل تاکنون با شیوع کرونا و اعمال محدودیتها بیکار شدهاند و نیاز به یاری رسانی دارند.
وی از بحرانهای معیشتی و مالی در بین ملوانان و کارگران لنجها خبر داد و بیان کرد: این افراد منتظر اتخاذ تصمیمات مناسب از سوی متولیان هستند تا با آغاز مجدد فعالیت خود به رونق بنادر و بازارهای کشور کمک کنند.
یکی از ملوان لنج تجاری در گفتگو با بیان اینکه بیش از 3 ماه است که بیکار هستم تصریح کرد: ملوانان در پی بیماری کرونا از فعالیت بازماندهاند و در مدتی که فعالیت لنجها متوقف شده ملوانان از مزایای بیمه برخوردار نیستند و مشمول دریافت بیمه بیکاری نمیشوند.
وی خواستار حل مشکلات اقتصادی و اشتغالزایی ملوانان در این شرایط سخت کرونایی شد و تاکید کرد: باید سازمان تامین اجتماعی راهکاری برای حل مشکلات ملوانان لنجهای تجاری و باری در تحت پوشش قرار گرفتن ارائه کند تا در زمانهای بحرانی بتوانند مشکلات معیشتی و اقتصادی خود را برطرف کنند.
قانون کار شرایطی برای کارگران خاصی از جمله برای ملوانان در نظر نگرفته است
در نظر نگرفتن ویژگیهای فعالیت ملوانان لنجهای تجاری، در بیمه این صنف بیشتر نمود پیدا میکند بیمهای که سال 1374 تدوین شد اما نتوانست پاسخگوی نیاز این قشر باشد.
یکی از ملوانان بوشهری با بیان اینکه سالها در حوزه ملوانی فعالیت میکنم گفت: با وجود اینکه 15 سال در حوزه ملوان لنج تجاری فعالیت دارم 3 سال بیمه ندارم.
دیگر ملوان بوشهری هم با بیان اینکه تاکنون هیچ ملوانی از مزایای بیمه تامین اجتماعی استفاده نکرده است تاکید کرد: ملوانان شناورهای تجاری تاکنون از مزایای بیمه تامین اجتماعی از جمله دریافت مستمری بیمه بیکاری، بازنشستگی و دیگر مزایا استفاده نکردهاند که باید برای این قشر پرتلاش چاره اندیشی کنند تا روزی مانند این روزها دچار فقر و بیبضاعتی نشوند.
جدا از مسایل و مشکلاتی که کرونا بر ملوانان ایجاد کرده، بیمه آنان است که سالیان متمادی ملوانان با آن دست و پنجه نرم میکنند و هنوز اندرخم یک کوچهاند.
ملوانان لنجهای تجاری و باری از این طریق امرار معاش میکنند و گرچه برخی مواقع فعالیت آنان به سبب اعمال قانون با محدودیت و تعطیلی کوتاه مواجه میشد اما شیوع کرونا دستشان از سفرهای که برای آنان فراهم شده بهطور کامل قطع کرده است.
معاون فرهنگی، اجتماعی و امور استانهای سازمان تامین اجتماعی در سفر به بوشهر با بیان اینکه ضابطه بیمه ملوانان در این سازمان تنظیم و به وزارت کشور ارسال شده است اظهار داشت: بر اساس این طرح، هر لنجی که بتواند در سال شش سفر خروجی داشته باشد و برای هر خروج معادل 2 ماه لیست بیمه ارائه و ملوانان سهم 7 درصدی و کارفرما سهم خود پرداخت کند بیمه ملوانان محقق خواهد شد.
عادل دهدشتی تاکید کرد: با توجه به تدوین ضابطه بیمه ملوانان و ارائه آن به وزارت کشور امید است مسئولان استان و جامعه ملوانی پیگیریهای لازم را در این زمینه داشته باشند.
دغدغه معیشت و رفاه ملوانان در عرصه بیمه تامین اجتماعی برطرف شود
امید میرود مسئولان ذیربط توجه ویژهای به شغل ملوانی داشته باشند تا این قشر سختکوش همچون سایر مشاغل از امنیت شغلی و اجتماعی برخوردار شوند تا دیگر برای زمانهای بحرانی از مزایای بیمه بیکاری، از کارافتادگی بهرهمند شوند و دوران بازنشستگی دغدغه معیشت و رفاه نداشته باشند.
در جریان ویروس کرونا که برخی مشاغل از چرخه فعالیت خارج شد ملوانان بوشهری انتظار داشتند آنان نیز همانند دیگر اقشار آسیب پذیر از تسهیلات و مزایایی که دولت اختصاص داده بهرهمند میشدند اما تاکنون هیچ توجهی به این قشر نشدهاست.