معاون سخنگوی وزارت خارجه آمریکا گفت که منفعت واشنگتن از توافقهای عادیسازی روابط کشورهای عربی با رژیم صهیونیستی، نقش آنها در مقابله با فعالیتهای ایران در منطقه است.
«ودانت پاتل» معاون سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا شامگاه سهشنبه 11 مهرماه طی نشست خبری، جمهوری اسلامی ایران را به انجام «فعالیتهای ثباتزدا و شرورانه» در منطقه غرب آسیا متهم کرد.
پاتل در پاسخ به سؤالی درباره اظهارنظر مقامات ایرانی درباره توافقهای عادیسازی روابط برخی کشورهای عربی با رژیم موقت صهیونیستی، گفت: «باید بگویم که ما واقعاً به دیدگاههای آنها هیچ علاقهای نداریم، زیرا آنچه ما فکر میکنیم این است که توافق عادیسازی روابط میتواند برای منطقه دگرگونکننده باشد».
به نوشته وبگاه وزارت خارجه آمریکا، وی در اینباره اضافه کرد: «پیوند روابط دوجانبه ما با طرفین توافقهای عادیسازی روابط (تلآویو و کشورهای عربی)، به دلیل نقشی است که آنها در مقابله و مبارزه با فعالیتهای بدخواهانه و بیثباتکننده رژیم ایران در منطقه ایفا میکنند».
این دیپلمات آمریکایی درباره رونمایی از هواپیماهای بدون سرنشین ایران و همچنین همکاریهای نظامی با روسیه نیز اظهار داشت: «من فکر میکنم استفاده از تجهیزات نظامی ایران، هرچه که هست میتواند خطر ایفای نقش بزرگتری در فعالیتهای مخرب و ثباتزدای رژیم ایران داشته باشد».
بر این اساس، پاتل مدعی شد: «ما بخش زیادی از سال گذشته و یک سال قبل از آن را صرف صحبت درباره مشارکت امنیتی عمیق ایران و فدراسیون روسیه کردیم. بنابراین، مسلماً هر نوع سامانه تسلیحاتی بالقوه جدید، خطری را برای وخیمتر کردن این فعالیتهای عمیقاً خشونتآمیز و بیثباتکننده دارند».
وی در اینباره افزود: «کاری که آمریکا قرار است انجام دهد این است که ما با استفاده از ابزارهایی که در اختیار داریم برای پاسخگو کردن رژیم ایران ادامه خواهیم داد و این کار را در ارتباط نزدیک با متحدان و شرکای خود از طریق اتحادیه اروپا، تروئیکای اروپایی و سایر سازمانهای چندجانبه مرتبط انجام خواهیم داد.»
طبق این بیانیه، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا همچنین از پاسخ دادن به سؤالی درباره صحبتهای روز سهشنبه «حسین امیرعبداللهیان» وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران درباره درخواستهای دولت پیشین واشنگتن از تهران متعاقب ترور جنایتکارانه فرمانده شهید نیروی قدس سپاه پاسداران انقلاب اسلامی سردار «قاسم سلیمانی»، اجتناب کرد.
رژیم صهیونیستی: ایران دنبال جلوگیری از توافق ما با عربستان است
یوآو گالانت، وزیر جنگ رژیم صهیونیستی روز سهشنبه مدعی شد که ایران به دنبال آن است که مانع از شکلگیری توافق سازش میان عربستان سعودی و اسرائیل شود.
گالانت در بیانیهای گفت:
«رژیم ایران تا همین الان موفق شده چندین کشوری که آن را کنترل میکند را ازهمگسیخته کند و الان در تلاش است با تهدیدهای تو خالی در تلاشهای صلح خرابکاری کند.»
وی در ادامه اضافه کرد: «ایران همچنان به اقدام برای گسترش ترور و خرابی ادامه خواهد داد. تلاشهای اسرائیل نیز برای به دست آوردن امنیت برای شهروندانش و صلح برای منطقه ادامه خواهد یافت.»
اظهاراتی که یوآو گالانت چند روز پیش درباره وضعیت سازش میان عربستان و رژیم صهیونیستی مطرح کرد از نگاه تحلیلگران به عنوان اظهاراتی تفسیر شد که تا حدی از خوشبینیها بر سر احتمال توافق کاست.
گالانت پنجشنبه گذشته گفته بود که تلآویو درصدد است اقدامات مناسبی جهت تضمین امنیت اسرائیل در صورت رسیدن به توافق عادیسازی روابط با عربستان سعودی انجام دهد.
گالانت گفت: «صلح با عربستان سعودی اقدامی مبارک برای اسرائیل است اما در کنار آن، ما همه تلاشمان را برای ارزیابی مخاطرات این اقدام و اطمینان یافتن از اینکه در حال حرکت در مسیر درست و مسئولانه هستیم انجام میدهیم.»
گالانت این اظهارات را در یک کنفرانس خبری در سفری رسمی به آلمان بیان کرد. با آنکه ارتش رژیم صهیونیستی نقشی در بررسیهای کابینه رژیم صهیونیستی برای توافق عادیسازی روابط با عربستان ندارد اما گالانت گفت او کارگروههایی را برای همکاری با ارتش رژیم صهیونیستی و موساد برای رسیدگی به نگرانیهای احتمالی در این خصوص تشکیل داده است.
پیش از این منابع خبری گزارش دادهاند عربستان سعودی در ازای عادیسازی روابط با صهیونیستها خواستار دریافت ضمانتهای امنیتی از ایالات متحده، دریافت کمک برای توسعه برنامه بومی هستهای و کاهش محدودیت برای دریافت سلاحهای آمریکایی است.
تحلیلگران پیش از این گفتهاند روی کارآمدن کابینه راست افراطی در فلسطین اشغالی به ریاست «بنیامین نتانیاهو» موجب شده برخی از کشورهایی که عادیسازی روابط با تلآویو را آغاز کرده بودند آن را به حالت تعلیق درآورند.
بسیاری از نمایندههای دموکرات در مجلس سنا که بایستی احتمالاً به بخشهایی از توافق ریاض و تلآویو رأی بدهند انتقادهای سرسختانهای هم به دولت عربستان سعودی و هم به
رژیم صهیونیستی دارند.
عادیسازی روابط رژیم صهیونیستی با عربستان سعودی غیر از عوامل یادشده در بالا با موانع دیگری هم روبهرو است. منابع آگاه چند ماه پیش به آکسیوس گفته بودند یکی از بزرگترین موانع برای ایجاد یک توافق گسترده بین عربستان سعودی و اسرائیل درخواست ریاض برای ارتقاء همکاری نظامی این کشور با آمریکا و دسترسیاش به سامانههای تسلیحاتی بسیار پیشرفته است.
سعودیها علاوهبر آن خواستار آن هستند که کاخ سفید برای خریداری مهمات برای نیروی هوایی عربستان سعودی مجوز صادر کند. دولت بایدن به فاصله چند هفته بعد از ورود به کاخ سفید فروش چنین مهماتی به عربستان را به دلیل جنگ یمن به حالت تعلیق درآورد.
مانع دیگر در این مسیر، درخواست عربستان سعودی برای برخوردار شدن از حمایت آمریکا جهت توسعه برنامه هستهای این کشور و از جمله غنیسازی اورانیوم است.
توسعه برنامه هستهای عربستان و غنیسازی اورانیوم در خاک آن کشور برای رژیم اسرائیل منشأ نگرانیهای جدی است اما مقامهای اسرائیلی میگویند رایزنیهایی برای رسیدن به چندین راهحل در این خصوص در جریان است.
علیرغم این موانع در هفتههای گذشته، نشانههایی از نزدیکتر شدن دو طرف به یک توافق ظاهر شده بود. محمد بنسلمان، ولیعهد عربستان سعودی و حاکم غیررسمی این کشور حدود دو هفته پیش در گفتوگویی با شبکه خبری فاکسنیوز گفته بود دو طرف روز به روز به توافق سازش نزدیک میشوند.
به گزارش فارس، برخی از تحلیلگران موافقت عربستان سعودی طی روزهای گذشته با افزایش نظارتهای آژانس بینالمللی انرژی اتمی را هم نشانهای از نزدیکتر شدن تلآویو و ریاض به توافق سازش تفسیر کردهاند.
کیهان