امام جمعه بوشهر با بیان اینکه علامه بلادی بوشهری (ره) افتخار استان بوشهر است و رئیسعلی دلواری با حکم این بزرگ عالم قیام کرد گفت: استان بوشهر در پژوهش، تحقیق و تألیفات توانمند است.
آیت الله غلامعلی صفایی بوشهری ظهر دوشنبه در نهمین کنگره علمی پژوهشی علامه بلادی بوشهری (ره) با اشاره به نقش روحانیت استان در تحولات علمی پژوهشی در جهان اسلام اظهار داشت: قریب به هفت سال است که روی این موضوع تحقیقات فوق العاده عمیق در یک جغرافیای وسیع صورت گرفته که محصول آن یک کتاب است که به جامعه پژوهشگری و تحقیق ارائه خواهد شد.
نماینده ولیفقیه در استان بوشهر و امام جمعه بوشهر ابراز داشت: دانش کتاب شناسی و نسخه شناسی یک دانشی است که از دیرباز از یونان آغاز شده و با بررسی کتابها و نسخهها در این رابطه، دو دانش کتابشناسی و نسخه شناسی در جهان تأسیس شده است.
وی بیان داشت: نسخه شناسی در ابعاد مختلف ساختار کتاب همچون نویسنده و موضوع، تاریخ، قطع و شیوه چاپ از جهات مختلف بررسی کردن است و آثار این کار در نسخه شناسی بسیار بالا است.
آیت الله صفایی بوشهری ادامه داد: در سطح جهان در علم نسخه شناسی و دانش کتاب شناسی، در جهان اسلام مرحوم کندی کتابشناسی کتب ارسطو را انجام داد و نیز در ارتباط با نسخه شناسی علمای بسیاری دست به این کار زده و قلم زدند که در مقدمه کتاب تصانیف العلما مفصل آمده است.
وی با بیان اینکه دانش نسخه شناسی عمیق و دقیق است اظهار داشت: در رابطه با نسخه شناسی و کتاب شناسی علمای استان بوشهر هفت سال کار شده است که نشان میدهد این استان تاریخی بس کهن در تألیف دارد و مرحوم ابن نوح سیرافی چهار کتاب تألیف کرده است.
آیت الله صفایی بوشهری در رابطه با کتاب تألیف شده توسط علما و بزرگان این استان گفت: هزار و ۲۰۰ کتاب توسط علمای بوشهر نوشته شده که اولین کتابی شناخته شده از علمای بوشهر، کتاب ابن نوح سیرافی است.
نماینده ولی فقیه در استان بوشهر یکی از ویژگیهای علمای بوشهر را اهل قلم بودن عنوان کرد و ابراز داشت: در بین علمای استان بوشهر ما شخصیتهایی همچون آل عصفور که قریب به ۴۰ کتاب را تألیف کرده است که یکی از عناوین کتابهای وی ۴۰ جلد است و برخی کتابهای این شخصیت مرجع هستند؛ همچنین علامه بلادی بوشهری حدود ۸۰ رساله دارد که برخی از این کتابها مرجع هستند.
وی با بیان اینکه موضوعات تالیفات علمای بوشهر بسیار متنوع است گفت: علمای بوشهر حتی به علومی همچون جغرافیا، ریاضیات و طب و علوم غریبه ورود کردند و تألیفات بسیار قوی در این موضوعات دارند؛ این یکی از امتیازات علمای استان بوده و برای ما درس است.
امام جمعه بوشهر با بیان اینکه عمر انسان محدود است اما آثار او جاودان میماند گفت: علما و بزرگان به عرصه تألیف توجه ویژهای داشتهاند و یکی از آثار این کنگره ایجاد جو و آفرینش بستر برای احیای نهضت پژوهش و تألیف بوده که در هیچ جای کشور نیست.
آیت الله صفایی بوشهری گفت: خواهران و برادران طلبه ۳۰۰ اثر را در این دوره کنگره ارائه کردند و اگر در هر کنگره به طور متوسط ۳۰۰ اثر ارائه شده باشد، حدود ۲ هزار و ۷۰۰ اثر در طول این ۹ سال تولید شده است، در تاریخ روحانیت استان بوشهر که قریب به ۱۲ قرن است، هزار و ۲۰۰ کتاب تولید شده اما این کنگره به تنهایی طی این ۹ سال اخیر ۲ هزار و ۷۰۰ اثر را ارائه کرده و این افتخاری برای استان است که همان معنای احیا میباشد.
نماینده ولی فقیه در استان بوشهر با اشاره به پیشرفت و ارتقای عرصه پژوهش در استان و ایجاد کارگروههای تخصصی در این عرصه با موضوعات مختلف گفت: بسیاری از جاها همچون آموزش و پرورش در سطح کشور آثار و تألیفات خود را برای بررسی به استان بوشهر میفرستند.
وی با بیان اینکه میراث گران قدری به دست ما رسیده که با قدرت تألیف بتوانیم آن را حفظ و ارتقا دهیم گفت: عرصه پژوهش و تحقیق، بررسی عمیق یک موضوع و تولید علم است و تحقیق به معنای کشف یک موضوع است؛ در سالیان گذشته کتابهای بسیاری در این شهر نگهداری میشد که بخاطر آسیب دیدن بنای آن اکنون در تهران، مشهد و قم نگهداری میشود، به همین خاطر باید کتابخانه پیشرفته برای نگهداشت کتابهای خطی و نسخ خطی علمای بوشهر ایجاد شود و فرهنگ تألیف کتاب در بین علما نهادینه گردد و سپس از محققان و پژوهشگران حمایت و کتابها تألیف شود.
وی با بیان اینکه بوشهر استان فوق العاده مهم است و این را باید قدر بدانیم گفت: نباید با کوچک فکری عظمت آن را بشکنیم؛ ما در دیاری زندگی میکنیم که دیار حماسه و مقاومت، بصیرت و بیداری است و علمای ما در خط مقدم بودند و در کنار تألیفات شگرف، مردم دار و در صحنه حضور داشتند.
آیت الله صفایی بوشهری با بیان اینکه روحانیت استان بزرگ و خدمتگزار مردم بوده است اظهار داشت: در استان بوشهر اخلاق و پارسایی و مردم داری زبانزد بوده و علمای آن دارای قلم تألیف و پژوهش و آثار قوی بودند اما با بازیهای سیاسی و توطئه انگلیس و غرب گرایی چنان کردند که قدر علما دانسته نشود؛ آنها در غربت به سر بردند و امروز روزی است که باید این تاریخ احیا شود.
امام جمعه بوشهر با بیان اینکه علامه بلادی بوشهری (ره) افتخار این استان بوشهر است و رئیسعلی دلواری با حکم این بزرگ عالم قیام کرد گفت: استان بوشهر در پژوهش، تحقیق و تألیفات توانمند است و این موضوع افتخار است.