کد خبر : ۷۰,۹۱۲
۱۰ اسفند ۱۴۰۲ ۰۹:۳۳
نتانیاهو ۱۶ سال در عرصه قدرت سیاسی اسرائیل حضور داشته و همین حالا هم بسیاری او را علت اصلی وقوع عملیات هفتم اکتبر علیه اسرائیل و دیگر فجایعی که پس از آن به بار آمد می‌دانند. تردیدی نیست تحقیقات قضایی نیز ضربات به مراتب مهلک‌تری را بر پیکر بی‌جان سیاسی نتانیاهو وارد خواهد آورد و آبروی وی را بیش از پیش خواهد برد.
 وطن امروز نوشت:نخست‌وزیر اسرائیل قصد دارد با به شکست کشاندن مذاکرات آتش‌بس در غزه، جنگ را گسترش دهد تا اینگونه خودش بر مسند نخست‌وزیری باقی بماند و چند طرح مرده هم برای آینده غزه ارائه کرده است که به نظر می‌رسد هیچ‌کدام به اجرا نخواهد رسید. 
 
نشریه اسپکتیتور در گزارشی با اشاره به ارائه طرح‌های مختلف از سوی بنیامین نتانیاهو و طیف افراطیون متحد وی درباره آینده نوار غزه پس از پایان جنگ‌افروزی صهیونیست‌ها علیه این منطقه، به طور خاص به این مساله اشاره می‌کند که تمام این طرح‌ها از همین حالا محکوم به شکست است. دلیل این موضوع نیز کاملا روشن است؛ این طرح‌ها توسط فردی (نتانیاهو) مطرح می‌شود که مدت‌هاست حیات سیاسی‌اش به پایان رسیده و دیگر در صحنه سیاسی اراضی اشغالی محلی از اعراب ندارد.
 
 اساسا به همین دلیل است که چنین فردی در جایگاه تعیین نقشه راه برای آینده نوار غزه نیست و هر چه بگوید بی‌فایده خواهد بود. نشریه اسپکتیتور تاکید دارد از روز پس از پایان جنگ غزه، نتانیاهو با چالش‌هایی نظیر برگزاری انتخابات زودرس و کنار گذاشته شدن از قدرت و البته مواجهه با تحقیقات سختگیرانه کمیسیون‌های تحقیقاتی و قضایی مرتبط با عملیات توفان الاقصی و جنگ غزه دست به گریبان خواهد بود. بگذریم که بیش از ۸۰ درصد ساکنان فلسطین اشغالی در شرایط کنونی نیز مایل به تداوم حضور نتانیاهو در قدرت نیستند و استعفای سریع وی را می‌خواهند. 
 
نشریه اسپکتیتور در گزارش خود می‌نویسد: «رژیم اسرائیل بالاخره توجه خود را به این گزاره که پس از پایان جنگ غزه چه اتفاقاتی رخ خواهد داد، معطوف کرده است. در همین فضاست که درباره حصول یک توافق آتش‌بس و مبادله اسرا میان اسرائیل و حماس صحبت می‌شود. در این راستا قرار است هفته جاری مذاکراتی در شهر دوحه قطر با حضور نمایندگان سرویس‌های اطلاعاتی اسرائیل، آمریکا، حماس و میانجیان قطری و مصری برگزار شود. طرح نخست‌وزیر اسرائیل برای غزه در دوره پس از جنگ، با اما و اگرهای زیادی همراه بوده است. دولت نتانیاهو بارها به این مساله اشاره کرده که اهداف آن از حمله به غزه ورای نابودسازی حماس و همچنین چشم‌اندازهایی است که احتمالا مردم فلسطین به آنها می‌اندیشند. با این همه، ابهام نتانیاهو و دولتش در رابطه با چشم‌انداز اسرائیل پس از پایان جنگ غزه و عدم همکاری تشکیلات خودگردان و شخص محمود عباس با اسرائیل، نشان از آن دارد که وضعیت اسرائیل و شخص نتانیاهو به هیچ عنوان مساعد نیست.
 
 اگر نتانیاهو پس از پایان جنگ غزه مجبور به ترک پست خود نشود، بر اساس آنچه بارها تاکید کرده، سعی دارد کنترل امنیتی اسرائیل را بر کرانه باختری و نوار غزه که بسیاری معتقدند باید محل تشکیل دولت مستقل فلسطینی باشد، حاکم کند. نتانیاهو شناسایی یکجانبه دولت مستقل فلسطینی را رد کرده و صرفا بر تعامل با طرف فلسطینی بدون اینکه جریان خاصی را مشخص کند، تاکید کرده است. اسرائیل سعی دارد سازوکارهای حکمرانی مد نظر خود را در سرزمین‌های فلسطینی‌نشین حاکم کند. برنامه اسرائیل در میان‌مدت این است که غزه از وجود نیروهای مقاومت فلسطین عاری شود و شرط بازسازی غزه نیز همین مساله باشد که تعهد به غیرنظامی‌سازی این منطقه از سوی فلسطینی‌ها رعایت شود. در این راستا، اسرائیل انتظار دارد یک نیروی امنیتی اسرائیلی که در همکاری با مصر و آمریکاست، در جوار مرزهای نوار غزه و مصر مستقر شود تا به نحوی دقیق بر این مرز نظارت کنند و به ادعای خود مانع انتقال سلاح و کمک‌های نظامی به جنبش حماس و دیگر گروه‌های مقاومت فلسطینی شوند. 
 
پیشنهادات و چشم‌اندازهایی از این قبیل در شرایطی مطرح شده یا ترسیم می‌شود که نتانیاهو در وضعیت کنونی یک سیاستمدار مرده به حساب می‌آید و بعید است اساسا آنقدر دوام بیاورد که بتواند عملیاتی شدن پیشنهاداتش را ببیند. البته این قبیل سیاست‌ها پیش‌تر بارها و بارها شکست و ناکامی خود را نیز نشان داده‌اند. نتانیاهو خیلی خوب می‌داند به محض اتمام جنگ غزه، بحران‌های جدی وی آغاز می‌شود و درست به همین دلیل است که گفته می‌شود وی نفع قابل توجهی در فرسایشی شدن جنگ غزه دارد. تردیدی نیست که بلافاصله پس از پایان جنگ غزه، یک کمیسیون قضایی تشکیل خواهد شد (نظیر آنچه پس از ناکامی اسرائیل در جریان جنگ یوم‌کیپور تشکیل شد) و در قالب آن دلایل زیربنایی شکست اطلاعاتی، سیاسی و نظامی اسرائیلی‌ها بررسی می‌شود. تردیدی نیست یافته‌های این کمیسیون قضایی به هیچ عنوان برای نتانیاهو خوشایند نخواهد بود. 
 
نتانیاهو ۱۶ سال در عرصه قدرت سیاسی اسرائیل حضور داشته و همین حالا هم بسیاری او را علت اصلی وقوع عملیات هفتم اکتبر علیه اسرائیل و دیگر فجایعی که پس از آن به بار آمد می‌دانند. تردیدی نیست تحقیقات قضایی نیز ضربات به مراتب مهلک‌تری را بر پیکر بی‌جان سیاسی نتانیاهو وارد خواهد آورد و آبروی وی را بیش از پیش خواهد برد. تاکنون انتقادات زیادی از نتانیاهو به دلیل فرار از مسؤولیت‌هایش در جریان حادثه هفتم اکتبر مطرح شده و می‌شود. در این میان، مقام‌های اطلاعاتی و نظامی اسرائیلی نیز انتقادات زیادی را از نتانیاهو مطرح می‌کنند. جالب است که رویه‌های نتانیاهو حتی سرسخت‌ترین حامیانش را نیز آزرده‌خاطر کرده است. به عنوان مثال، روزنامه اسرائیلی «اسرائیل هیوم» که بشدت از نتانیاهو طرفداری می‌کرد، موضع خود را تغییر داده و تاکید کرده نتانیاهو پس از پایان جنگ غزه باید کنار گذاشته شود. نتایج نظرسنجی‌های مختلف نشان می‌دهد بیش از ۸۰ درصد اسرائیلی‌ها معتقدند نتانیاهو باید استعفا کند. جدا از کاهش اعتماد عمومی به نتانیاهو، وی از سوی سرویس‌های اطلاعاتی اسرائیل یعنی موساد، شین‌بت و شاباک نیز هدف تحقیر قرار گرفته است. پیش از جنگ غزه، بسیاری از مقام‌های ارتش و نهادهای اطلاعاتی اسرائیلی تاکید داشتند نتانیاهو و متحدان افراطی‌اش تا حد زیادی تاب‌آوری رژیم اسرائیل را نابود و آن را ضعیف کرده‌اند. در آن دوره، بحث‌های مختلفی مطرح می‌شد که نیروهای موساد نیز در جریان اعتراضات گسترده علیه نتانیاهو به دلیل پافشاری‌هایش جهت تصویب لایحه اصلاحات قضایی وی، کنشگری فعال داشته‌اند. در آن زمان، بسیاری معتقد بودند نتانیاهو با لایحه اصلاحات قضایی‌اش می‌خواهد برای خودش مصونیت بخرد و با سیلی از پرونده‌های قضایی که علیه وی مطرح است، مقابله کند. نتانیاهو نخستین نخست‌وزیر اسرائیل است که باید به عنوان متهم در دادگاه ظاهر شود. ناکامی‌های فراگیر نتانیاهو سبب شده نه تنها وی دچار سقوط شود، بلکه حزب متبوعش نیز یک سقوط آزاد را تجربه کرده است. برخی بر این باورند اگر انتخابات زودهنگام در اسرائیل برگزار شود، بنی گانتس، رهبر حزب وحدت قومی اسرائیل می‌تواند به واسطه ائتلاف با دیگر احزاب اسرائیلی، دولت تشکیل دهد. بیش از دوسوم اسرائیلی‌ها معتقدند انتخابات زودهنگام باید بلافاصله پس از پایان جنگ غزه برگزار شود. نتانیاهو شانسی برای بقا در قدرت ندارد و درست به همین دلیل صحبت از چشم‌اندازهای وی درباره آینده جنگ غزه نیز چندان واقع‌بینانه و منطقی نیست».
 
انتهای پیام
 

نظرات بینندگان

تعداد کاراکتر باقیمانده: 500
نظر خود را وارد کنید