زمستان سال گذشته بود که خبری درباره حضور والری گرگیف و علی رهبري در ایران برای اجرا با ارکستر سمفونیک جوانان ایران منتشر و در همان زمان گفته شد که تاریخ برگزاری کنسرت به زودی اعلام میشود. اما اکنون قریب به یک سال از انتشار این خبر میگذرد و گرگیف و رهبری هنوز کنسرتی در ایران برگزار نکردهاند! اما چرا این دو هنرمند به ایران نیامدهاند؟
در همین راستا، از علی رهبری درباره علت ماجرا سوال کردیم که او به ایسنا گفت: من از بیتفاوتی و برخورد نامناسب دستاندرکاران هنری و موسیقی در دفتر موسیقی، بنیاد رودکی و وزارت ارشاد بسیار مأیوس و ناراحت هستم. من در همکاری با کشورهای زیادی روی صحنه میروم و به همین جهت به خوبی میدانم هر کشوری که به هنر و موسیقی اهمیت میدهد، آرزوی چنین رویدادهایی را دارند و زمانی که موقعیتش فراهم شود به خوبی از آن استقبال کرده و هر آنچه که در توان داشته باشند، انجام میدهند.
او ادامه داد: رهبر ارکستری مانند مایسترو گرگیف دغدغه کاری بسیار دارد و زمانی خالی چندانی در برنامه کاری سالانه ایشان وجود ندارد ولی به علت سابقه دوستی و همکاری با من و البته علاقهای که به فرهنگ و هنر ایران دارند، پذیرفت که به صورت رایگان به ایران بیاید و با موسیقیدانهای جوان ایرانی کنسرت برگزار کند. ایشان حتی قرار بود چندین استاد درجه یک روسی را برای کمک و آموزش به جوانان ایرانی به صورت رایگان به همراه خود بیاورد.
این هنرمند تصریح کرد: در همین راستا تاریخی مشخص و همه چیز آماده شد ولی متاسفانه وزارت ارشاد، بنابر دلایلی که شاید بتوان آنها را از سر ناآگاهی هم دانست، به این کنسرت مجوز ندادند در صورتی که مایه تعجب است؛ زیرا ایران روابط خوبی با کشور روسیه دارد!
او درباره دلایلی که ارشاد برای صادر نکردن مجوز این کنسرت ارائه کرده است، گفت: این اتفاق پروژهای بود که به همراه خانم سوسن تقیپور (رییس مرکز علمی کاربردی فرهنگ و هنر واحد ۴۶) برایش برنامهریزی کرده بودیم که باوجود تلاشهای بسیار مسئولین دانشگاه برای اخذ مجوز، در نهایت ارشاد مجوز کنسرت را صادر نکرد و زمانی هم که علت را جویا شدند گفتند که تاریخ کنسرت باید عوض شود؛ زیرا زمان برگزاری این کنسرت به برنامههای خود وزارتخانه نزدیک است و این امر موجب خواهد شد که بخشی از مخاطبان خود در جشنوارهشان از دست بدهند.
او ادامه داد: حال هرچه مسئولین دانشگاه به اهمیت این تاریخ اشاره کردند و گفتند که این برنامهها به نفع دانشجویان است و اهمیت جهانی دارد، نپذیرفتند و به نظر میرسد برخی نفع شخصی را بر منافع ملی مملکت ترجیح دادند و اصرار کردند که تاریخ دیگری را با آقای گرگیف تعیین کنیم. بعد از مدتی به ناچار مجبور به کنسل کردن کل پروژه شدیم و از آنجایی که آقای گرگیف برنامه کاری فشردهای دارند و لغو این برنامه اتفاق خوشایندی نبود، بنده هم دیگر تلاشی برای قرار دیگری نکردم و نخواهم کرد. با این حال آقای گرگیف در همان زمان به ترکیه و چین رفتند که به خوبی از ایشان استقبال شد.
این هنرمند تصریح کرد: متاسفانه برخی افراد نابلد و غیرحرفهای، امور موسیقی را در دست دارند و مسئول این دست عقبماندگیها هستند. متاسفانه اگر آقای رییس جمهور به قولشان عمل نکنند و با همین افراد ادامه دهند، ما سالهای سال از ترکیه و چین عقب خواهیم ماند و هنرمندان موفق بینالمللی ما به ایران عزیز برنخواهند گشت.
رهبر سابق ارکستر سمفونیک تهران همچنین بیان کرد: نمونه این اتفاق در سالهای ۹۵ و ۹۶ نیز افتاد. در آن زمان ارکستر سمفونیک تهران به واسطه حضور من در ارکستر به عنوان رهبر، به طور رسمی از طرف رییس جمهور وقت اتریش به کنسرت افتتاحیه فستیوال بروکنر در اتریش دعوت شد که در آن زمان هم مسئولان وقت فرهنگی آنقدر توجهی نکردند و مسئله را بی اهمیت تلقی کردند که در نهایت اتریش از کرهایها به جای ما دعوت کرد. در صورتی که در آن زمان ارکستر به سطحی رسیده بود که سمفونی «دنیای جدید» اثر دورژاک در سطح جهانی اجرا کرد.
در این قسمت میتوانید نسخه صوتی این قطعه را که در سال ۹۴ توسط ارکستر سمفونیم تهران ضبط شده را بشنوید.
او در پایان درباره امکان بازگشت خود به ایران گفت: فعلا برنامهای برای آمدن به ایران ندارم. البته این تنها من نیستم که اینگونه فکر میکنم؛ بلکه چند موسیقیدان بسیار بسیار موفق ایرانی را در خارج از ایران میشناسم که مانند من معتقدند که به وجودشان در ایران نیازی نیست و وجودشان در خارج از کشور برای چهره مملکت به مراتب بهتر است. من و این دوستان قلبمان با ایران است و همه ما بسیار ایران دوست هستیم.
انتهای پیام