بارها و بارها آنها را دیدەایم، با قامتی خمیدە و نشئە، موهای ژولیدە با دندانهای سیاە، لباسهای وصلە پینە و کیسە برنجی کە مدام بر دوشهای نحیف خود میکشند، انگار عادت کردەایم بە دیدن روزانە این تصاویر، تصویر تکیدە و مچالە شدە فردی در گوشە کنار خیابانهای شهر؛ اما زندگی شبانە کارتن خوابها در دل شبهای سرد روایت دیگری دارد، روایتی از جنس تراژدی.
شلوغترین پاتوق پارک خیابان نبوت است و میدانی که بساط کارتنخوابها و معتادان و دست فروشها آن جا حسابی سکه است و هر چه به نیمه شب نزدیکتر میشویم، محفل آنها نیز گرمتر میشود.
شب کە از نیمە میگذرد و پارک در دل تاریکی شب فرو میرود، کسی جرات رفتن بە داخل پارک را ندارد، زیرا اینجا پاتوق کارتنخوابها و معتادهای شهر سنندج است و نور آتش کمسویی در وسط پارک چهرە کمرنگ و نحیف و تکیدەای از کارتنخوابها را بە نمایش میگذارد، کارتن خوابهایی که کولهها را زمین گذاشتهاند و بساط شبنشینی خود را بە دور آتش پهن کردەاند.
قصە اما از جایی غمانگیز میشود کە برف و باران خانە بدون سقف کارتنخوابها را نمیشناسد و زمانی قصە رنگ تراژدی تلخی بە خود میگیرد کە کارتنخوابها حاضر میشوند در زیر برف و باران و سرمای سخت تاب بیاورند، اما از ترس دستگیر شدن و یا تحویل دادن آنها بە کمپ بە گرمخانەها روی نیاورند، انگار از پلیسها فراری هستند اما از سرما نە!
یکی از مهمترین دلایل مقاومت کارتنخوابها در انتقال به گرمخانه، ترسشان از برخوردهای قانونی است، دریغ از اینکە گرمخانە همت گرم شهرداری و خانەای گرم برای افرادی است کە سقف خانەای ندارند و آوارە کوچە و خیابانها هستند.
هدف گرمخانەها در اصل غیر از نجات جان مددجویان و حفظ سلامت آنها در برابر باد و بوران، کاهش آسیبهای اجتماعی و جرائم است، وجود گرمخانهها باعث میشود کارتنخوابها از آسیبهای اجتماعی مصون بمانند و خود نیز آسیبرسان جامعە نباشند.
کارتنخوابی آخر خط یک زندگی آسیبدیده اجتماعی است که معمولا با اعتیاد، بزهکاری، مشکلات خانوادگی و ... شروع میشود، افرادی کە ماندن در خیابان را بە محیطهای خانوادگی خود ترجیح میدهند، اما دردسر کارتن خوابها درست با شروع فصل سرما آغاز میشود و بدون شک اگر سرپناهی به نام گرمخانه برای کارتنخوابها ساخته نشده بود، روزانە شاهد اجساد کهنهپوشانی بودیم کە در کنار پارکها، خیابانها و پلهای عابر پیادە به خواب ابدی فرو رفتهاند.
اسکان شبانه ۵۰ نفر بیسرپناه فراهم شد
مدیر مرکز متکدیان شهرداری سنندج گفت: امکان اسکان شبانه بیش از۵۰ نفر بیسرپناه را در گرمخانه شهرداری سنندج داریم.
صلاحالدین وکیلی در گفتوگو با ایسنا اظهار کرد: یکی از رسالتهای مهم شهرداریها در فصل سرما حمایت از آسیبدیدگان اجتماعی، اسکان افراد بیسرپناه در سطح شهر است و شهرداری به منظور حمایت از این قشر آسیبدیده با ایجاد ظرفیتهای مختلف نسبت به اسکان این افراد اقدام میکند.
وی عنوان کرد: اسکان شبانه این افراد هر ساله با آغاز فصل سرما و برودت هوا آغاز میشود امسال نیز کما فیسابق تمهیدات لازم برای جمعآوری و اسکان این افراد صورت گرفته است.
وکیلی ادامە داد: در راستای حمایت از آسیبدیدگان اجتماعی و افراد بیسرپناه و کارتن خواب فعالیت گرمخانه شهرداری سنندج از اول آبان ماه شروع شده است.
وی با بیان اینکه امکان اسکان شبانه ۵۰ نفر در گرمخانه این شهرداری فراهم است، عنوان کرد: با توجه به فصل سرما و برودت هوا از ابتدای ماه جاری اسکان افراد بیسرپناه آغاز شده و تمهیداتی برای جمعآوری و اسکان این افراد صورت گرفته است.
مدیر مرکز متکدیان شهرداری سنندج با اشاره به اینکه گرمخانه شهرداری سنندج واقع در خیابان ۱۷ شهریور کار خود را از اول ماه جاری شروع کرده است، بیان کرد: این گرمخانه ظرفیت اسکان شبانه ۵۰ نفر کارتن خواب را دارد و شهروندان در صورت مشاهده افراد بیسرپناه در معابر شهری از طریق سامانه ۱۳۷ یا با شماره تلفن ۳۳۱۶۰۵۷۰ تماس بگیرند.
جمعآوری ۹۲ نفر متکدی در سنندج
وکیلی در ادامه به جمعآوری و اسکان متکدیان و اقدامات انجام گرفته در این حوزه طی ۶ ماهه امسال گریزی زد و گفت: طی ۶ ماهه امسال در مجموع ۹۲ متکدی شامل ۵۲ نفر مرد و ۴۰ زن در سطح شهر سنندج جمعآوری شدهاند.
وی از بستری ۷ نفر از متکدیان جمعآوری شده در مراکز درمانی و ۴ نفر از آنها در کمپ ترک اعتیاد خبر داد و افزود: ۶۱ نفر از این افراد متعهد به ترک تکدیگری، ۴ نفر به شهرستانهای محل سکونت خود منتقل، ۱۱ نفر اسکان و ۵ کودک تحویل خانوادهها دادە شدند.
مدیر مرکز متکدیان شهرداری سنندج در پایان تصریح کرد: یکی از مشکلات اصلی در خصوص جمعآوری و اسکان افراد بی سرپناه عدم همکاری تعداد زیادی از این افراد است که به دلیل اینکه شبانه اقدام به جمعآوری ضایعات میکنند تمایلی به حضور در گرمخانه ندارند.
انتهای پیام