روبوکیک(RoboCake) نام یک ربات خوراکی است که مانند کیک تولد روشن میشود و میرقصد و همراه با دارا بودن انواع ویتامینها، طعم شکلات نیز میدهد. این ربات که با ویتامین B2، کربن فعال و شکلات تلخ ساخته شده، برای خوردن بیخطر است.
«روبوکیک» ظاهری شبیه به دسر و طعمی شبیه به آن دارد.
این کیک رباتیک که با لایههایی از ژلاتین و فوندانت ساخته شده، کاری را انجام میدهد که هیچ شیرینی معمولی تا به حال انجام نداده است و آن، رقصیدن و کار کردن با باتریهای خوراکی است.
«روبوکیک» که به عنوان بخشی از پروژه روبوفود(RoboFood) با بودجه اتحادیه اروپا رونمایی شد، تلفیقی از رباتیک، غذا و فناوری پایدار است که طوری مهندسی شده است که خورده شود و تصویری از این ایجاد کند که غذا و ماشینها در صورت ادغام به چه چیزی تبدیل میشوند.
این ابداع با همکاری محققان آزمایشگاه سیستمهای هوشمند EPFL سوئیس، موسسه فناوری ایتالیا و دانشمندان مواد غذایی و سرآشپزان پخت شیرینی محقق شده است.
این کیک رباتیک خوراکی در حال حاضر در نمایشگاه اکسپو 2025 در اوزاکای ژاپن به نمایش گذاشته شده است.
«روبوکیک»
در بالای «روبوکیک» دو ربات خرسی عروسکی کاملا خوراکی و کاملا متحرک قرار دارند.
بوکئون کواک(Bokeon Kwak) از سازندگان «روبوکیک» در EPFL میگوید: آنها از ژلاتین، شربت و رنگ ساخته شدهاند که با استفاده از یک سیستم پنوماتیک(بادی) داخلی، هنگامی که هوا از طریق مسیرهای طراحی شده تزریق میشود، سر و بازوهایشان حرکت میکند.
به گفته محققان، این خرسها نرم و شیرین هستند و طعمی شبیه به پاستیل انار دارند.
داریو فلوریانو(Dario Floreano)، مدیر این پروژه و هماهنگ کننده پروژه «روبوفود» میگوید: رباتیک و غذا دو دنیای جداگانه هستند، اما وقتی آنها را گرد هم میآوریم، مزایای واقعی بهویژه در زمینههایی مانند کاهش ضایعات مواد غذایی و زبالههای الکترونیکی بهدست میآوریم.
این همگرایی در حال حاضر برای اولین بار نتیجه داده است.
گفتنی است که درون «روبوکیک»، چیزی است که محققان ادعا میکنند اولین باتریهای قابل شارژ خوراکی جهان است.
این باتریها با ویتامین B2، کورستین(quercetin)، کربن فعال و شکلات تلخ ساخته شدهاند و برای خوردن بیخطر هستند و به اندازه کافی قدرتمند هستند تا شمعهای الایدی بالای این کیک را روشن کنند.
والریو گالی(Valerio Galli)، دانشجوی دکتری میگوید: اولین طعمی که به دهان میآید، طعم شکلات است و به دنبال آن یک طعم تیز حاصل از الکترولیت خوراکی ایجاد میشود. طعمی که غیرمنتظره است و فقط چند ثانیه طول میکشد.
باتریهای خوراکی
این باتریها بیش از یک ترفند آشپزی، راه حلی بالقوه برای یک مشکل بسیار بزرگتر به نام «زبالههای الکترونیکی جهانی» هستند که سالانه بیش از 40 میلیون تن از آنها تولید میشود.
اگر بتوان حسگرها، منابع انرژی و سیستمهای رباتیک را خوراکی کرد، این فناوری یکبار مصرف میتواند زیستتخریبپذیر و حتی خوشمزه شود.
مفهوم «روبوکیک» همچنین به کاربردهای بسیاری در دنیای واقعی اشاره میکند.
رباتهای خوراکی میتوانند غذا یا دارو را به مناطق متحمل بلایای طبیعی حمل کنند، مواد مغذی را به بیمارانی که در بلعیدن مشکل دارند، برسانند یا حسگرهای قابل هضمی را ارائه کنند که بر تازگی غذا نظارت میکنند.
اما «روبوکیک»برای موفقیت، نباید فقط از نظر فنی خوب باشد، بلکه باید طعم خوبی نیز داشته باشد.
اینجاست که این تیم وارد عمل شد. محققان با کمک یک سرآشپز متخصص در پخت شیرینی به نام ژولین بوتونت(Julien Boutonnet) دسری ساخت که مهندسی دقیق را با بافتها و طعمهای دلپذیر ترکیب میکند.
بوتونت گفت: چالش ما برجسته کردن علم بود، در حالی که آن را خوشمزه نگه میداریم. چیزی که ما ایجاد کردیم یک شیرینی است که الکترونیک، تکنیک و طعم را با هم ترکیب میکند و تعاملی است. این یک عملکرد جدید است که خوراکی است.
این تیم بر این باور است که پلتفرم رباتیک خوراکی آن میتواند رفتار ما را نیز تغییر دهد و با کاهش سرعت تعامل ما با غذا، به کاهش پرخوری کمک کند.
فلوریانو خاطرنشان کرد: وقتی غذا تعاملی و هوشمند میشود، ارزشمند میشود و کمتر احتمال دارد آن را هدر دهیم.
انتهای پیام