خارگ نیوز: صاحبان بنگاههای اقتصادی زیان دیده از دوران قرنطینه و محدودیتهای پیشگیری از شیوع بیماری کرونا در استان بوشهر، اقدام دولت در زمینه تصویب پرداخت تسهیلات حمایتی به این واحدها را بسیار کارگشا عنوان کردند، و خواستار افزایش میزان، تسهیل شرایط و سرعت گیری روند پرداخت این وامها شدند.
به گزارش خارگ نیوز، شیوع کرونا در اسفندماه سال گذشته در کشور و استان بوشهر و در پی آن اجرای محدودیتها، قرنطینه، خانه نشینی و توقف مقطعی فعالیت بسیاری از واحدهای صنفی از اواخر اسفند ماه سال گذشته تا ماههای نخست سال جاری ضربه سنگینی بر پیکره بنگاههای اقتصادی و اشتغال وارد کرد تا جایی که برخی از واحدهای صنفی تا مرز تعطیلی پیش رفتند اما دولت برای حمایت از این واحدها و گرهگشایی از مشکلات کار آنها پرداخت تسهیلات با شرایط و سود کم را برای آنان تصویب کرد.
در این ارتباط کمیته اقتصادی ستاد ملی کرونا لیستی از مشاغل آسیب دیده را شناسایی و فهرست رستههای شغلی که بیشترین آسیب را از کرونا دیدهاند در ۱۴ طبقه ارائه کرد که ۵۵۰ زیر رسته و یک میلیون و ۲۰۰ هزار بنگاه را شامل میشود.
براساس گزارش این ستاد مراکز تولید و توزیع غذاهای آماده (رستورانها، بوفهها، طباخی، تالارهای پذیرایی، قهوهخانهها و اغذیه فروشیها)، مراکز گردشگری هتلها، هتلآپارتمانها، مجتمعهای جهانگردی و گردشگری، مهمانپذیرها، مهمانسراها، مسافرخانهها، زائرسراها، مراکز بومگردی، مراکز اقامتی، پذیرایی، تفریحی، خدماتی بینراهی و موزهها)، حمل و نقل عمومی مسافر (هوایی، جادهای، ریلی و دریایی، برون و درون شهری، دفاتر خدمات مسافرتی، گردشگری و زیارتی)، تولید و توزیع پوشاک، کیف و کفش، آجیل، خشکبار، قنادی، بستنی و آبمیوه، باشگاهها و مجتمعهای ورزشی و تفریحی، فرهنگی، آموزشی، هنری و رسانهای، تولید، توزیع و فروش صنایع دستی، مؤسسههای خصوصی دارای پروانه بهرهبرداری از وزارت بهداشت و درمان (آزمایشگاهی و پاراکلینیکی)، آموزشگاههای رانندگی، آرایشگاهها، سالنهای زیبایی و گرمابه ، واحدهای پرورش مرغ، گلخانههای سبزی و صیفیجات، گل و گیاهان و ماهیان زینتی آخرین رستههای شناسایی شدهاند که بیش از همه با کرونا دست به گریبان بودهاند.
از نیمههای تیرماه امسال مشاغل فاقد بیمه نیز به لیست بنگاههایی که دارای بیمه بودهاند اضافه شدند و ثبتنام از آنها در سامانه کارا آغاز شد و تا پنج مرداد ماه ادامه یافت، مشمولان تسهیلات کرونا باید از سال گذشته تاکنون فعال بوده و نیروهای خود را تعدیل نکرده باشند و شرط فعال بودن برای فاقد بیمهها نیز بجا است، این تسهیلات برای اشخاص ۶ میلیون و برای بنگاهها از ۱۲ تا ۱۶ میلیون تومان است که با کارمزد ۱۲ درصد پرداخت میشود.
فرآیند پرداخت این تسهیلات از اواخر خردادماه آغاز شد و تاکنون با پرداخت ۱۰ درصد از تسهیلات کرونا به متقاضیان، گره از کار برخی از واحدهای صنفی زیان دیده بوشهر گشودهاست و قرار است همه این تسهیلات تا پایان مرداد ماه جاری پرداخت شود، با این حال اما و اگرهایی نیز درباره شرایط، میزان، اطلاع رسانی و کندی در پرداخت این وام وجود دارد.
تسهیلات کرونایی بسیار کارگشا
علی اکبر مظفری منش که در رسته شعلی فرهنگ و رسانه فعالیت دارد و در دوران قرنطینه و محدودیتهای پیشگیری از شیوع کرونا دچار خسارت ناشی از تعطیلی واحد صنفی خود شدهاست گفت: بتازگی نیمی از تسهیلات خود را دریافت کرده است و برای دریافت نیم دیگر باید یکماه منظر بماند.
وی افزود: کارم خدمات عکس از قبیل عکاسی، طراحی لوح تقدیر، چاپ عکس روی اشیا و پس از کرونا طراحی و چاپ روی ماسک است و با چهار نیرو مشغول بکار در واحد صنفی خود مشغول به کار هستیم که ۶۴ میلیون تومان تسهیلات برای واحد ما در نظر گرفته شدهاست.
مظفری ادامه داد: این تسهیلات را به دو بخش تقسیم کردند و ۳۲ میلیون پرداخت شد اما گفتهاند برای دریافت ۳۲ میلیون دیگر یکماه دیگر باید منتظر باشم این در حالی است مواد اولیه مورد نیاز در این شغل ماهانه میزان قابل توجهی گران میشود.
وی گفت: کارمند بانک توضیح داد که اگر از فرجه سه ماهه استفاده کنم باید یک میلیون بیشتر کارمزد بپردازم، با این وجود در صورتی که تسهیلات زودتر پرداخت شود مشکلی با پرداخت کارمزد ندارم و هر چه زودتر مواد اولیه مورد نیاز را تهیه میکنم که در هر ماه یک میلیون افزایش قیمت دارد.
ضرورت افزایش میزان و تسهیل شرایط پرداخت وام کرونایی
مظفری بیان کرد: این تسهیلات حماتیی از این لحاظ که پشتوانه و سبب رونق اقتصادی و تولید میشود، عالی است اما برخی از شرایط جانبی که برای آن قرار میدهند، نفس گیر است.
پروین بهمنیاری بانوی تولید کننده پوشاک است، او نیز که کمتر از ۲۰ روز است که تسهیلات ۱۲ میلیون تومانی خود را دریافت کردهاست گفت:مدتی بود که نتوانسته بودم مواد اولیه خرید کنم و با دریافت این وام تا حدی اوضاع را سامان دادم.
وی گفت: تصور میکردم ۱۶ میلیون وام برای من تصویب شود اما تنها ۱۱ میلیون و ۹۰۰ هزار تومان دریافت کردم که با توجه به شرایط فروش و قیمت مواد اولیه کم است اما کارم را راه انداخت.
امینه شمسی بانوی آب پخشی که در حصیربافی فعال است اظهارداشت: با توجه به اینکه بیشترین میزان فروش ما در سالهای گذشته از طریق نمایشگاهها بودهاست و همچنان تعطیل است پرداخت تسهیلات با ۱۲ درصد کارمزد برای بانوان این حوزه سخت است به همین دلیل برای دریافت تسهیلات مراجعه نکردم.
وی ادامه داد: به همین سبب برای دریافت تسهیلات ویژه کارگاه تولید پوشاک نیز کمتر از میزانی تقاضا کردم که صلاحیت دریافت آن را داشتم.
عباس جواهری که راننده تاکسی برون شهری است مشمول دریافت تسهیلات ۶ میلیون تومانی کرونایی شدهاست، او در اواخر تیر ماه این وام را دریافت کردهاست اما این مبلغ را بسیار کم خواند و بیان کرد: درآمدم پس از کرونا کاهش زیادی داشته است و این میزان وام حمایتی باید افزایش یابد.
دلایل استقبال کم از تسهیلات حمایتی کرونایی در بوشهر
معاون اشتغال و کارآفرینی ادارهکل تعاون، کار و رفاه اجتماعی استان بوشهر گفت: سهم استان بوشهر از تسهیلات مشاغل آسیب دیده از کرونا ۴۸۹ میلیارد تومانی است که تاکنون برای ۷۰ میلیارد تومان تقاضا به ۱۴ بانک عامل در استان ارجاع و حدود هفت میلیارد آن یعنی معادل ۱۰ درصد پرداخت شدهاست.
سیامک وطنخواه افزود: در این ارتباط 9 هزار واحد صنفی آسیب دیده از کرونا در استان بوشهر شناسایی شد که تاکنون 2 هزار واحد از این شمار برای دریافت این تسهیلات در سامانه کارا ثبت نام کردند.
وی با بیان اینکه آنگونه که انتظار میرفت متقاضیان و کارفرمایان کارگاهها از این تسهیلات استقبال نکردند، بیان کرد: شاید دلیل استقبال کم مشمولان از این تسهیلات، میزان پایین و کارمزد ۱۲ درصدی آن باشد یا مدت بازپرداخت تسهیلات را مناسب ندیدهاند.
وطن خواه گفت: این درحالی است که اطلاع رسانی کافی در این زمینه در همه پایگاههای اداری، رسانههای صوتی، تصویری و مکتوب انجام و به مشمولان دریافت وام پیامک ارسال شدهاست و علاوه براین در این زمینه کارگروه ویژه شکل گرفته است.
وی پیشبینی کرد: همه تسهیلات حمایتی کورنایی سهم استان بوشهرتا پایان مرداد ماه جاری پرداخت شود.
عوامل کندی پرداخت تسهیلات
هر چند تا کنون نزدیک به یک هفتم از سهم ۴۸۹میلیاردی سهم بوشهر از تسهیلات کرونا به بانکهای عامل ارجاع شدهاست اما روند پرداخت تسهیلات کند است و این نشان دهنده این است که درصورتی که تقاضا برای این تسهیلات افزایش مییافت این کندی پرداخت نیز دوچندان میشد.
رئیس شورای هماهنگی بانکهای استان بوشهر در نشستی دلایل کندی در پرداختها را اینگونه برشمرده است: مسائل درون بانکی، ابتلا برخی از کارکنان بانکها به بیماری، تنگناهای بیرون از سیستم بانکی و مسائل متقاضیان از جمله مشکلات موجود بر سر راه پرداخت این تسهیلات است.
داریوش زراعتگر ادامه داد: بخشی از کندی روند پرداخت تسهیلات مربوط به نبود اطلاع رسانی کامل دستگاههای ذیربط به متقاضیان است.
پرداخت وام به بنگاههای زیان دیده از کرونا در بوشهر شتاب میگیرد
وی بیان کرد: بتازگی کارگروهی ویژه برای بررسی موانع و مشکلات موجود در مسیر پرداخت تسهیلات بانکی به واحدهای آسیب دیده از کرونا در این استان تشکیل شدهاست تا زمینه پرداخت این تسهیلات شتاب گیرد.
رئیس شورای هماهنگی بانکهای استان بوشهر در مورد الزامات برای پرداخت وام توضیح داد: وامهای ۱۶ میلیون تومانی بدون ضامن و تنها با ارائه چک و سفته پرداخت میشود و متقاضیان وامهای ۱۶ تا ۴۸ میلیون تومان علاوه بر چک و سفته باید یک ضامن داشته باشند.
زراعتگر افزود: متقاضیان دریافت تسهیلات ۴۸ تا ۱۶۰ میلیون تومان باید علاوه بر چک و سفته ۲ ضامن معتبر و برای وامهای بین ۱۶۰ تا ۲۰۰ میلیون تومان علاوه بر چک و سفته باید سه ضامن داشته باشد.
وی ادامه داد: برای تسهیلات بالاتر از ۲۰۰ میلیون تومان نیاز به ارائه تضمین صادره از سوی صندوقهای ضمانت و یا ارائه وثیقه معتبر مورد قبول بانک به میزان ۱.۵ برابر اصل و سود تسهیلات است.
هر چند پرداخت تسهیلات کرونا به مشاغل آسیب دیده با مسائلی چون استقبال کمتر از پیشبینیها و کندی روند پرداخت روبه رو بوده است اما برای بسیاری از واحدهای صنفی دستگیر و چراغ امیدی بوده است.
سرعت بخشی به پرداخت تسهیلات در شرایطی که بنگاه بیش از هر وقت نگران تهیه مواد اولیه خود هستند و تسهیل پرداخت تا جای ممکن نقشی است که بانکها میتوانند برای رونق بخشی به تولید و اشتغال استان داشته باشند.
واضح است که افرادی برای دریافت این وام تقاضای خود را در کارا ثبت کردهاند در تنگنای اقتصادی ناشی از کرونا قرار گرفتهاند، بنابراین حل مسائل درون بانکی، تعامل بانک و دستگاههای مربوطه در برطرف شدن مسائلی که خارج از سیستم بانکی است و پرداخت هر چه سریعتر تسهیلات تصویب شده به متقاضیان، تزریق آب حیات به اشتغال استان است.