خارگ نیوز: برگزاری انتخابات فدراسیون فوتبال با اساسنامه جدید، راه را برای تنوع نامزدها و حضور اهالی فوتبال از جمله بازیکنان سابق تیم ملی هموارتر کرده است اما همچنان لابی و دادن امتیازات حرف نخست را برای پیروزی و بردن کرسیهای هیات رئیسه میزند.
به گزارش خارگ نیوز، انتخابات فدراسیون فوتبال بعد از کش و قوسهای بسیار و یک سال معطلی، بالاخره در دهم اسفند برگزار میشود و همراه با تعیین هیات رئیسه جدید، ریاست این فدراسیون هم مشخص خواهد شد تا برای چهار سال آینده عهدهدار هدایت فدراسیونی تقریبا ورشکسته باشد.
مهمترین اتفاق در دوره اخیر، اصلاح اساسنامه این فدراسیون است که راه رسیدن به صندلی ریاست و سایر ارکان این فدراسیون را تاحدود بسیاری هموارتر میکند. از تغییرات مهم در این مسیر باید به کاهش سابقه مدیریتی و همینطور حذف ارائه مدرک لیسانس و اخذ ۵ امضاء از اعضای مجمع فدراسیون فوتبال باید اشاره کرد.
اما تغییرات دیگری هم در این اساسنامه دیده میشود که در فاصله باقی مانده تا برگزاری انتخابات، به بررسی تفاوتهای این دو نسخه میپردازیم که ظاهرا با استقبال برخی از چهرههای شناخته شده عرصه فوتبال از جمله علی کریمی و چندین فوتبالیست دیگر مواجه شده و شاید این بار انتخابات متنوعتری نسبت به گذشته برگزار شود. شاید هم با این تغییرات شاهد حضور پیشکسوتان نامدار فوتبال در عرصه مدیریت ارشد فدراسیون باشیم، مانند فدراسیون فوتبال کرواسی که ریاستش بر عهده داور شوکر، ملیپوش پیشین این کشور است. تیم ملی این کشور در جام جهانی ۲۰۱۸ نایت قهرمان جام جهانی شد.
کاهش معرفی نامه از سوی اعضای مجمع
طبق اساسنامه مصوب سال ۹۰، نامزدهای پست ریاست فدراسیون فوتبال، در اولین گام باید از سوی ۱۰ عضو مجمع این فدراسیون پیشنهاد میشدند که در اصلاحات اخیر، این تعداد به ۵ عدد تقلیل یافته است.
محدودیت حضور در هیات رئیسه
یکی از اتفاقات مثبت در اساسنامه جدید، محدودیت شرکت در هیات رئیسه است که برابر این قانون، هیچ شخصی نمیتواند بیش از سه دوره عضو هیات رئیسه شود، در حالی که در اساسنامه قبلی انتخاب مجدد برای دوره های متوالی منعی نداشت. در حال حاضر چهرههایی مانند علی کفاشیان و مهدی تاج سه بار در هیات رئیسه حضور داشتند و همچنین حیدر بهاروند و فریدون اصفهانیان در صورت تایید اصلاحیت، میتوانند برای سومین بار در انتخابات شرکت کنند.
حذف محدودیت سنی
در اساسنامه جدید، محدودیت سنی برای حداقل ۳۵ سال و حداکثر ۶۵ سال حذف شده و افراد با هر سن و سالی میتوانند برای سمتهای مختلف از جمله ریاست این فدراسیون نامزد شوند.
حذف مدرک تحصیلی
با توجه به اینکه خیلی از اهالی فوتبال به علت مشغلههای دوران بازیگری و مربیگری فرصت حضور در دانشگاه و طی کردن دورههای آکادمیک را ندارند، مطابق پیشنهاد فیفا، در اساسنامه جدید، حداقل مدرک تحصیلی لیسانس برای رئیس و اعضای هیات رئیسه حذف شده است.
کاهش سابقه مدیریت از ۱۰ به ۴ سال
پیش از این کسانی میتوانستند نامزد ریاست فدراسیون فوتبال شوند که حداقل ۱۰ سال سابقه مدیریتی داشته باشند که این میزان پنج سال سابقه آنها در ورزش بوده باشد. حالا در اساسنامه جدید و طبق اعلام نظر فیفا این میزان سابقه باید به چهار سال کاهش پیدا کند یعنی تمام ارکان مدیریتی فدراسیون فوتبال برای حضور در انتخابات باید حداقل چهار سال سابقه مدیریتی ورزشی داشته باشند.
معادل سازی سابقه مدیریت با دوران مربیگری، بازیگری و داوری
مهم ترین اتفاق در اساسنامه جدید، معادل سازی سابقه مدیریت برای اهالی فوتبال است. در واقع از دیگر مشکلات فوتبالیستها، مربیان و داوران حرفهای این بود که فرصت لازم برای طی کردن سمتهای مدیریتی را نداشتند. در اساسنامه جدید ۴ سال سابقه مدیریتی معادل سازی شده که به این شرح است:
بازیکنان: حداقل ۴ فصل بازی در لیگ حرفهای فوتبال مردان یا زنان و همچنین لیگ فوتسال یا بازی در تیمهای ملی مردان و زنان فوتبال، فوتسال و فوتبال ساحلی.
مربیان: حداقل ۴ فصل مربیگری در لیگ حرفهای مردان یا زنان فوتبال و فوتسال یا مربیگری در تیمهای ملی مردان و زنان فوتبال، فوتسال و فوتبال ساحلی.
داوران: حداقل ۴ فصل حضور در لیگ حرفهای مردان یا زنان یا لیگ فوتسال و یا ۴ سال حضور در لیست داوران بین المللی.
نداشتن سوء پیشینه کیفری و محرومیت اجتماعی و تابعیت ایرانی
از شرایط لازم برای نامزدی در سمت ریاست، عدم هر گونه سوء پیشینه کیفری و محرومیت اجتماعی بر اساس حکم قضایی و تایید مراجع ذیصلاح و همچنین داشتن تابعیت ایرانی و سکونت در ایران است.
حذف کارت پایان خدمت
از دیگر اصلاحات اساسنامه جدید، عدم ارائه کارت پایان خدمت در هنگام شرکت در انتخابات است که این موضوع در صورت تایید کمیته انتخابات، در ادامه به علت ضرورت ارائه این مهم در ساختار اداری و قانونی ایران، دردسرساز میشود و احتمالا اعضای مجمع به چنین شخصی به علت نداشتن صلاحیت لازم برای امضای اسناد قانونی و خروج از ایران، رای نخواهند داد.
تنوع نامزدهای انتخاباتی
یکی از مسائل تأثیرگذار در انتخابات افزایش تعداد اعضای مجمع است که تعداد نفرات از ۷۵ نفر به ۸۹ نفر افزایش یافته است. با توجه به افزایش تعداد اعضای مجمع به ۸۹ نفر و با دریافت پنج امضای تأیید از اعضا، همزمان این امکان وجود دارد که حداکثر ۱۷ نامزد مجوز ورود به مجمع برای ریاست فدراسیون را دریافت کنند. این عدد در انتخابات های گذشته در بهترین حالت میتوانست شامل هفت نفر شود.
پیشنهاد نواب رئیس توسط نامزد پست ریاست
پس از اصلاحات اساسنامه در سال ۹۰، نامزد ریاست فدراسیون میتواند سه نایب رئیس را شخصا پیشنهاد دهد و اعضای مجمع به آنها رای دهند. در نتیجه معرفی نایب رئیس اول، دوم (رئیس سازمان لیگ) و سوم (بانوان) در هنگام شرکت در انتخابات ضروری است.
در نتیجه مدارک لازم برای شرکت در انتخابات به این شرح است:
الف - مدارک عمومی
۱ - اصل و تصویر کلیه صفحات شناسنامه و کارت ملی
۲ – دو قطعه عکس ۶*۴ با زمینه روشن
۳ – اصل و تصویر مدارک مثبته سوابق مدیریت ورزشی
۴ – گواهی عدم سوء پیشینه کیفری (تبصره: اصل مدارک فوق پس از تطبیق با تصویر آن عودت میگردد)
ب – مدارک اختصاصی هر پست
۱ – تکمیل فرم داوطلبی بر حسب پست انتخابی
۲ – فرم شماره ۱ توسط داوطلب نامزدی پست ریاست
۳ – فرم شماره ۲ نامزدهای پیشنهادی پست نواب رییس
به گزارش ایسنا، اصلاحات اخیر راه را برای حضور فوتبالیها در انتخابات هموارتر میکند اما مساله اصلی آرایی است که اعضای مجمع تقدیم صندوقهای رای خواهند کرد و چهره نهایی را انتخاب خواهند کرد که برای این مهم لابی و امتیازهایی که از قبل از انتخابات به برخیها پیشنهاد میشود، بیشترین نقش را ایفا میکنند. باید دید با وجود از بین بردن برخی از محدودیتها، آیا فوتبالیستها و اهالی فوتبال برای رقابت با مدیران غیرفوتبالی پا پیش میگذارند یا خیر.