خارگ نیوز: یک محقق و پژوهشگر کرمانشاهی با اشاره به وجود اختلافاتی در خصوص زمان شروع بهار کُردی با استناد به روایت های اسطوره ای و تاریخ کُرد گفت: درستترین تاریخ برای شروع بهار کُردی 21 بهمن است.
به گزارش خارگ نیوز، اردشیر کشاورز در گفت و گو با ایسنا با بیان اینکه بر اساس روایت های اسطوره ای متعلق به تاریخ کرد زمان آغاز بهار کُردی متفاوت است، گفت: برخی اول بهمن را شروع بهار کُردی می دانند که اینگونه نیست، چون هنوز سرما هست و نمی توان آن را آغاز بهار دانست.
وی افزود: در روایت اسطوره ای چله بزرگه و چله کوچیکه داریم که چله بزرگه 40 روز است و از اول دی ماه آغاز می شود و چله کوچیکه نیز 20 روز بوده و از 10 بهمن تا 30 بهمن ادامه دارد و قدرت سرمای آن زیاد است و حتی در روایت های اسطوره ای آمده که چله کوچیکه تهدید کرده که اگر بهار در پی او نمی بود با سرمایش چه کارها که نمی کرد.
کشاورز گفت: بر اساس مستندات و روایت های اسطوره ای عملا آغاز بهار کردی از 21 بهمن است، در اسطوره ها آمده که پسر صیاد به کوه می رود و هنگام برگشت از کوه پشت درب خانه صدای پدر و مادرش را می شنود، مادرش می گوید پسرمان در این سرما طاقت نمی آورد و جانش را از دست می دهد، اما پدر می گوید پسرمان باید برای خودش تدبیری کند.
وی افزود: در نهایت پسر صیاد هم تخت سنگی یا برخی می گویند بزغاله روی دوش گذاشته و حرکت می کند که از سرما یخ نزد، اما نهایتا سرمای زمستان به حدی سرد است که پسر صیاد جان خود را در روز 21 بهمن از دست می دهد.
کشاورز ادامه دارد: پسر صیاد سه خواهر داشت به نام های "گور بهرام"، "خاتون زمهریر" و "بزنه کول" که این سه خواهر با شنیدن مرگ برادر هر کدام به مدت سه روز عزاداری می کنند که جمعا 9 روز می شود و به آخر بهمن یعنی 30 بهمن میرسند و این شروع عزاداری ها مقدمه ای است برای رفتن زمستان و آمدن بهار و عملا بهار کردی از 21 بهمن شروع می شود و 30 بهمن با پایان عزاداری سه خواهر، سرما کامل ازبین رفته است.
وی افزود: در ادبیات کُرد هم آمده که از همین تاریخ عملا گرمایی به نام "کله باد" از عمق زمین بالا آمده و برف ها را آب می کند و این گرما تا آخر بهمن تمام برف ها را آب می کند.