خارگ نیوز: نماینده ولی فقیه در استان و امام جمعه بوشهر گفت: نگاهی که به خرما در تاریخ اقتصاد ایران شده نیازمند تحولی بنیادین است.
به گزارش خارگ نیوز، آیت الله غلامعلی صفایی بوشهری روز پنجشنبه در همایش بین المللی تخصصی خرما در بوشهر افزود: خرما یک میوه فوق استراتژیک در عرصه اقتصادی، منظومه اقتصاد و یکی از مولفههای قدرت اقتصادی در جغرافیای اقتصاد فراملی است.
وی بیان کرد: چنانچه نگاه به خرما به عنوان یک میوه باشد که تولید، مصرف و مدیریت تنها اضلاع مهندسی آن باشد حرکت در این مسیر به خطا بوده و باید اصلاح شود.
صفایی بوشهری با اشاره به اینکه خرما میتواند همانند برخی از کالاهای استراتژیک برای اقتدار در کشور باشد، ادامه داد: ایران در محصول خرما از لحاظ سطح زیر کشت، تولید، صادرات و مصرف ملی از کشورهای ممتاز بوده و خرما و مشتقات آن میتواند از عوامل مهم رشد تولید ناخالص ملی و نرخ ثروت ملی باشد.
وی گفت: از قدیم در هیچکدام از عرصههای تولید، داشت، برداشت و مصرف دارای سیاست کارشناسانه منطق با جامعت شناسی و روان شناسی اقتصاد در فضای بین المللی نبوده که این رویه منجر شده تا کشور در بخش خرما دچار پسرفت شود.
صفایی بوشهری تاکید کرد: امید است دولت جدید یک نگاه بنیادین و دانش محور داشته باشد تا خرما در حوزه اقتدار کشور قادر به ایفای نقشی مهم باشد.
وی گفت: کشور مصر در محصول خرما با اینکه سطح زیر کشت کمتر از ایران دارد اما برداشت این کشور ۶ برابر برداشت از ما در هکتار است که در این زمینه می طلبد تدبیر اساسی شود.
صفایی بوشهری ادامه داد: چنانچه در خرما نگاهها محدود به وزارت جهاد کشاورزی شود حرکت به خطا بوده و باید تمام وزارتخانه مرتبط بویژه وزارت امور خارجه با جامعه شناسی آمایش تغذیه در جهان برای محصول خرما فعالیت جهادی کند.
وی گفت: دیپلماسی اقتصادی ما در دنیا بیمار است چرا که بسیاری از کشورها که تولیدکننده رسمی خرما نیستند با برند شخصی خود و خرمای ایران صادرات خرما دارند.
صفایی بوشهری ادامه داد: شناخت خرما و ارزش بالای غذایی آن برای داشتن بازار ملی، منطقهای و جهانی به عنوان یک کالای پرمصرف مورد توجه قرار گیرد.
وی گفت: مسایل بسیاری اقتصاد خرما را تهدید میکند که نبود تحول مناسب در سیستم آبیاری و دگردیسی شغل نخلداری به شغل های دیگر از جمله این تهدیدها است.
صفایی اظهار کرد: نبود زیرساختهای نگهداری بهینه دراز مدت مانند سردخانه، عدم نظارت بر دفع آفات، فروش فله ای خرما و نبود صنایع تبدیلی، نبود بسته بندی استاندارد و مطابق با سلیقه ها و ذائقه ها با روان شناسی جامعه هدف از دیگر آسیب های حوزه خرما است.
وی گفت: نبود تبلیغات پرجاذبه در فضای ملی و بین المللی برای خرما، نبود تسهیلات بانکی به شکل مساعدی و تبدیل آن به شکل مشارکتی از دیگر مسائل و مشکلات حوزه خرما است.
صفایی بوشهری ادامه داد: در ایران دچار بیماری بانکی در اقتصاد هستیم چرا که اکنون بانک به صورت مشارکت با کشاورزان ورود میکنند و سود میگیرند که این امر مانع از حمایت از بخش کشاورزی است.
وی عنوان کرد: نبود دیپلماسی اقتصاد خرما متناسب با اقتصاد جهانی، نبود مراکز تخصصی صنایع تبدیلی از مسائل و مشکلات حوزه خرما است.
صفایی بوشهری افزود: شهرک صنعتی خرما نیاز اساسی خرما است چرا که خرما به عنون محصولی استراتژیک جایگزینی برایش وجود نخواهد داشت.