کد خبر : ۳۸,۱۵۸
۲۰ آذر ۱۴۰۰ ۲۰:۵۲
رئیس سازمان کتابخانه‌ها، موزه‌ها و مرکز اسناد آستان قدس رضوی رویکرد پژوهش محور کتابخانه رضوی را تبلور علم و دانش در راستای تحقق مرجعیت علمی عنوان کرد و گفت: کتابخانه رضوی در این مسیر طی هیچ شرایطی حالت ایستا به خود نگرفته است.
حجت‌الاسلام سید جلال حسینی امروز، ۲۰ آذر ماه، در نشست خبری هفته پژوهش در تالار شیخ طوسی بنیاد پژوهش‌های آستان قدس رضوی بیان کرد: ماموریت آستان قدس رضوی در سه محور زیارت، وقف، نذر و فرهنگ رضوی تبیین شده و تولید علم بخش حائز اهمیت این محورهاست. از جمله وظایف مراکز علمی آستان قدس رضوی در این راستا می‌توان به تولید دانش بر پایه این سه محور اشاره کرد.
 
وی با بیان اینکه کتابخانه رضوی قدمت حدود ۱۰۰ ساله در حوزه پژوهش دارد، به امتداد این مسیر طی سال‌های اخیر اشاره کرد و گفت: ایجاد شورای پژوهش و انتشارات از سال ۱۳۷۹ در کتابخانه مرکزی رضوی صورت گرفته که جایگاه کتابخانه آستان قدس رضوی را از یک کتابخانه سنتی با فعالیت‌های محدود پژوهشی به یک نهاد تأثیرگذار و مطرح در حوزه کتابداری و اطلاع‌رسانی، آرشیو و موزه‌داری تغییر داده است.
 
حسینی در تشریح عملکرد این شورا گفت: شورای پژوهش با ابزارهای پژوهشی طی این سال‌ها تلاش داشته پژوهش را به جایگاه واقعی خود در سازمان کتابخانه‌ها، موزه‌ها و مرکز اسناد برساند.
 
وی به تأسیس نشریه الکترونیکی شمسه را به عنوان یکی از عملکردهای این شورا برشمرد و گفت: در حال حاضر آخرین یافته‌ها و جدیدترین مقالات پژوهشی در سریع ترین زمان ممکن در آن منعکس می‌شود.
 
رئیس سازمان کتابخانه‌ها، موزه‌ها و مرکز اسناد آستان قدس رضوی ایجاد انجمن علمی پژوهشگران سازمان را به عنوان دیگر دستاورد این سازمان برشمرد و گفت: طی فعالیت‌های صورت گرفته، ۱۸۵ دوره علمی داخل سازمان و ۴۳ نشست علمی توسط پژوهشگران و اساتید خارج از سازمان برگزار شده است.
 
حسینی با اشاره به فعالیت‌های این سازمان طی ۲ سال اخیر به ایجاد پایگاه کتابخانه دیجیتال فهارس اشاره کرد و افزود: این اقدام از سال ۱۳۹۸ آغاز شده و تاکنون بیش از ۲۶ هزار صفحه فایل متنی فهرست نسخه خطی از مجموعه فهارس چاپ شده که کتابخانه‌های آیت‌الله مرعشی قم بخش خطی، مدرسه سپهسالار و کاخ گلستان را فهرست کرده است.
 
وی بیان کرد: راه‌اندازی ایستگاه مطالعه دیجیتال در کشور از دیگر دستاوردهای این سازمان است که به منظور دسترس‌پذیر کردن منابع دیجیتال در کتابخانه‌های سازمان ۹ ایستگاه مطالعه دیجیتال در کتابخانه‌ها و مراکز اطلاع‌رسانی کشور در سال ۹۹ راه‌اندازی شده است.
 
دسترسی پژوهشگران به ۵۱۳ میلیون منبع دیجیتال
 
حجت‌الاسلام حسینی اظهار کرد: دسترسی به منابع دیجیتالی از طریق شبکه سازمان، کتابخانه دیجیتال و ایستگاه‌های مطالعه از دیگر اقدامات این سازمان در راستای دستیابی پژوهشگران و علاقه‌مندان به منابع دیجیتال است که از سال ۹۹ با اجرای این طرح، قریب به ۵۱۳ میلیون منبع دیجیتال ایجاد شده و در دسترس پژوهشگران قرار گرفته است.
 
وی ایجاد آرشیو نشریات دیجیتال در سال ۹۹ و دیجیتال سازی ۹۸۷ عنوان نشریه با ۴۰ هزار و ۹۱۹ نسخه و دسترس پذیری آن از طریق سامانه کتابخانه دیجیتال، دیجیتال‌سازی بیش از یک ملیون ۳۰۰ هزار منابع اطلاعاتی به منظور حفاظت از منابع اطلاعاتی موجود در سازمان و همچنین دسترس‌پذیری بهتر منابع برای پژوهشگران و فراداده نویسی و ورود اطلاعات منابع  در سامانه کتابخانه دیجیتال به صورت بنیادی و یا با بهره‌گیری از پایگاه های اطلاعاتی از قبیل کتابخانه کنگره آمریکا، کتابخانه بریتانیا، کتابخانه ملی و یا نرم‌افزار کتابخانه ای آستان قدس رضوی را از دیگر اقدامات این کتابخانه در امر پژوهش برشمرد.
 
رئیس سازمان کتابخانه‌ها، موزه‌ها و مرکز اسناد آستان قدس رضوی تصریح کرد: طی ۲ سال گذشته ۱۴ عنوان رساله تخصصی دکتری و پایان‌نامه‌های کارشناسی ارشد با محوریت توسعه خدمات کتابخانه‌ای و پژوهش در بخش‌های مختلف این سازمان اعم از اشیای موزه‌ای، نسخ خطی و آرایه‌های به کار رفته در آن و اسناد تاریخی با راهنمایی و حمایت همکاران سازمان تدوین شده است.
 

نظرات بینندگان

تعداد کاراکتر باقیمانده: 500
نظر خود را وارد کنید