خارگ نیوز: مدیرباغبانی سازمان جهاد کشاورزی استان بوشهر گفت: در اجرای طرح اصلاح باغهای نخیلات و جایگزینی ارقارم سازگار و تجاری خرما با قابلیت صادرات و بازار پسندی، امسال ۲ هزار اصله نهال کشت بافت نخل خرمای مجول در بین باغداران این استان توزیع و کشت شد.
به گزارش خارگ نیوز، سمیه فرحبخش روز شنبه در گفت وگو با ایرنا افزود: طبق برنامه ریزی انجام شده نهالها در مناطق مستعد و دارای پتانسیل براساس دستورالعمل و توصیههای فنی کارشناسان کشت شده است و توسط گروه نخیلات و نهال وزارت جهاد کشاورزی مورد بازدید قرار میگیرند.
وی اضافه کرد: با توجه به محدودیت پاجوشها و قیمت بالای آنها به باغدارانی که اقدام به کشت پاجوش کرده و درختان قدیمی را حذف کرده اند معادل ۳۰۰ هزار تومان و سرجمع ۶۰۰ میلیون تومان یارانه کمک هزینه خرید پاجوش برای ارقام تجاری خرما نظیر پیارم، مجول و برحی در استان بوشهر پرداخت شده است.
وی ادامه داد: میانگین عملکرد نخیلات استان بوشهر در زمان حاضر حدود پنج تن در هکتار است که براساس سند بهره وری ۱۰ ساله آب استان باید با انجام عملیات به باغی، اصلاح، نوسازی، حذف نخیلات غیر مثمر و جایگزین کردن آنها با حفظ ارقام بومی از جمله کبکاب که خود برند استان بوشهر است ارقام دیگری وارد چرخه تولید و به این وسیله به یک عملکرد اقتصادی برسیم.
مدیرباغبانی سازمان جهاد کشاورزی استان بوشهر هدف از جایگزینی ارقام سازگار و تجاری خرما با قابلیت صادرات و بازار پسندی را افزایش بهره وری و تولید اقتصادی در باغهای نخیلات استان بوشهر عنوان کرد.
فرح بخش ادامه داد: با توجه به افزایش هزینههای تولید در باغ های نخیلات درجه ۲ و سه، در راستای استفاده بهینه از منابع، نهادهها و افزایش بهره وری اقتصادی اصلاح و نوسازی باغ های نخیلات با هدف بهبود سرمایه گذاری، رونق بخشی به فرایندهای زنجیره ارزش این محصول، ارزش افزوده و اشتغال اثر بخش در دستور کار مدیریت باغبانی سازمان جهاد کشاورزی قرار گرفته است.
وی اظهار کرد: در زمان حاضر ۱۱ هزار هکتار از نخلستانهای استان بوشهر درجه ۲ هستند که اصلاح بستر باغ و عملیات نوسازی و بهسازی در این باغها از جمله حذف پاجوش برخی از درختان تکریب نشده که عاملی برای آفات چوب خوار هستند و بهبود سازی و بهینه کردن شرایط باغ برای رسیدن به عملکرد بالاتر در این باغها ضروری است.
به گفته مدیرباغبانی سازمان جهاد کشاورزی استان بوشهر همچنین این استان هفت هزار هکتار باغ درجه سه دارد که به دلیل سن بالا پیر، کم بازده، فاقد بهرهوری اقتصادی و غیر قابل رقابت در بازارهای صادراتی هستند که باید حذف شوند.
فرحبخش گفت: تلاش سازمان جهاد کشاورزی استان بوشهر نوسازی و حذف و جایگزینی نخیلات پیر و فرسوده با ارقام تجاری از جمله کبکاب و زاهدی و سایر ارقام تجاری دیگر نظیر برحی، مجول و پیارم در چند سال آینده است تا عملکرد و تولید آنها بهبود یابد.
وی وجود شرایط اقلیمی مناسب در استان، مناسب بودن عمر فیزیولوژی پس از برداشت ارقام خرماهای تجاری از قبیل مجول وپیارم، بازارپسندی و برخورداری از قابلیت صادرات مطلوب را از دلایل عمده استقبال باغداران به کاشت این ارقام برشمرد.
به گفته فرح بخش در برخی از مناطق بویژه دشتستان که نخیلات آن سهمیه آب کمی دارند ( ۲ یا سه نوبت) آبیاری غرقابی انجام میشود راندمان پائینی دارند که این امر باعث هدررفت و تخریب ساختمان خاک میشود و با اجرای طرح تحول نخیلات که بخشی از این طرح اصلاح و نوسازی باغات است این امکان فراهم میشود که در آینده شاهد افزایش بهره وری این نخیلات باشیم.
وی گفت: امروز دولت یارانه سنگینی برای تامین نهال کشت بافت و تهیه پاجوشها اختصاص داده و امیدواریم هر یک از این نهالها منبع برای تولید پاجوش و گامی برای توسعه باغداری باشد البته طبق تعهد باغداران توزیع پاجوش باید زیر نظر سازمان جهاد کشاورزی در مناطق مساعد کشت شود.
فرخ بخش یادآور شد: خشکسالیهای اخیر و افت کیفی منابع آب منجر به فرسودگی و پیری باغ ها شده و همین مشکل کاهش عملکرد محصول را در پی داشته است طوریکه با وجود هزینه بالا اما وزن محصول اقتصادی نیست.
وی برضرورت انجام عملیات به باغی، آبیاری مناسب، عملیات داشت، تکریب، گرده افشانی فنی و اصولی، هرس کردن و حذف درختان برای داشتن محصول مناسب تاکید کرد.