امیر سرتیپ علی غلامی در پاسخ به این سئوال که آیا خرید هواپیماهای میراژ اف -1 و سوپراتاندارد از سوی رژیم بعثی صدام در دوران دفاع مقدس فشار مضاعفی را بر پدافند هوایی برای مقابله با این گونه هواپیما وارد کرد، یا نه؟ افزود: این نوع هواپیماها مجهز به وسایل ضد پدافند هوایی بودند و خیلی راحت می توانستند پدافند هوایی ما را خنثی کنند و در بمباران ها و تیراندازی ها، بسیار دقیق بودند.
وی توضیح داد، سوپراتانداردها در آن روزها ما را در دریا برای حفاظت از کشتی های نفت کش و میراژهای اف - 1 با مشکلات عظیمی روبرو کردند.
مشاور فرماندهی معظم کل قوا در امور پدافند هوایی در پاسخ به این سئوال که آیا در دوران دفاع مقدس طرح پدافندی هدایت هواپیماهای خودی علیه هواگردهای متجاوز توسط افسران کنترل شکاری انجام می شد یا نه؟ نیز توضیح داد و گفت: به طور کلی چه در زمان صلح یا چه در زمان جنگ، چه در طول جنگ و چه در بعد از جنگ هیچ هواپیمایی بدون کنترل و هماهنگی پدافند هوایی نمی تواند پرواز کند مگر هواپیماهای تجاری یا مسافربری که مسیرها و کریدورهای مخصوصی دارند که در داخل آن مسیرها مجاز به حرکت و پرواز هستند و در بقیه فضا و آسمان ایران هیچ هواپیمایی بدون اجازه از پدافند هوایی حق پرواز ندارند و در زمان دفاع مقدس هم به همین صورت بود.
امیر سرتیپ غلامی در پاسخ به این سئوال که در یکصد روز اول جنگ تحمیلی استقامت و ایستادگی پدافند هوایی زمین به هوا چگونه بود و چه نتایجی به همراه داشت؟ نیز توضیح داد و گفت: ما از همان روز اول جنگ تحمیلی و پس از آن غافلگیری یکروزه در روز 31 شهریور 1359مقابل هجوم هواپیماهای دشمن بعثی رویکرد خود را تغییر داده و دگرگون کردیم، به طوری که در روز دوم جنگ تحمیلی رژیم بعثی صدام علیه کشورمان توانستیم خیلی راحت کنترل کل فضای کشورمان را در اختیار بگیریم و با سیستم های موشکی هاگی که داشتیم پوشش کلی مملکت و پایگاه ها و ایستگاه های راداری خودمان را تامین کنیم و هواپیماهای اف - 14 ما دائما' در حال پرواز و گشت بر روی منطقه مرزی عراق بودند و دیگر در آن یکصد روز نخست جنگ هیچ هواپیمای عراقی نتوانست به مرز و بوم نزدیک شده و یا تجاوزی به فضا و آسمان ما داشته باشد.
فرمانده آتشبار هاوک در گروه پدافند هوایی هاشم آباد در دوران دفاع مقدس ادامه داد: در آن مقطع زمانی پدافند هوایی خیلی زود به حالت استاندارد خودش بازگشت و با توجه به داشتن آموزش و تجهیزات مناسب پدافندی برتری مطلق هوایی خود را نسبت به عراق برقرار کردیم و حتی در هفتاد یا هشتاد کیلومتری داخل خاک عراق ما توانستیم یک برتری نسبی را برای خودمان به وجود بیاوریم.
فرمانده گردان هاوک در گروه پدافند هوایی ماهشهر در دوران دفاع مقدس، در پاسخ به این سئوال که عملکرد پدافندهوایی و نیروی هوایی ارتش در برابر تجاوز هوایی و رهگیری میگ های 25 عراقی چگونه بود؟ نیز گفت: وقتی که نیروی هوایی ارتش بعثی صدام دید که دیگر نمی تواند در نبردهای هوایی که در داخل ایران دارد سالم از دست پدافند هوایی قدرتمند ارتش جمهوری اسلامی ایران فرار کند و آسیب های سنگینی را به صورت مرتب در از دست دادن هواپیماهای مختلف خود متحمل شد،به پرواز هواپیماهایی که بالاتر از بُرد پدافند هوایی ما پرواز می کردند، متوسل شد.
رییس عملیات گروه پدافند هوایی خارک در دوران دفاع مقدس، افزود: پدافند هوایی ما در آن زمان چه هواپیماهای اف - 14 و چه سیستم های موشکی هاگ که سیستم های ارتفاع بلند ما بودند تا یک حدی می توانستند هواگردها و هواپیماهای دشمن بعثی را هدف قرار دهند، اما میگ های 25 ارتش بعثی صدام قادر بودند روی آن سقف که ما می توانستیم دفاع کنیم پرواز کنند و به همین علت هم برای ما مسائل حادی را ایجاد و شروع به بمباران شهرهای بزرگ ما از جمله تهران، اصفهان، شیراز و شهرهای دیگر از ارتفاع بالا کردند که البته این بمب ها به نقاط دقیق و مشخصی اثبات نمی کرد چرا که از ارتفاع 80 یا 90 هزار پا پرتاب می شد و به سمت پایین می آمد معلوم نبود به کجا برخورد می کرد.
وی ادامه داد، به هرحال استفاده از این نوع هواپیماهای مدرن جنگی از سوی نیروی هوایی رژیم بعثی صدام آسایش را از مردم ما گرفت و ناراحتی های بیشماری را برای ما به عنوان رزمندگان پدافندهوایی بوجود آورد.
امیر سرتیپ غلامی یادآور شد، استفاده از هواپیماهای میگ های 25 در آن دوران پایانی جنگ نقطه قوتی بود که نیروی هوایی ارتش بعثی صدام پیدا کرده بود و ما متاسفانه به سختی توانستیم این نوع هواپیماها را مورد اصابت قرار دهیم به جز یک سیستم سام 2 یا اچ کیوی چینی را که همان تغییر یافته سام 2 روسی بود از چین خریداری کنیم و آن تنها وسیله ای بود که وقتی عملیاتی شد نخستین هواپیمای میگ 25 عراقی را ساقط کرد و از آن موقع دیگر پروازهای این نوع هواپیماها برفراز آسمان ایران قطع شد.
معاون وقت و هماهنگ کننده ستاد پدافند هوایی کل کشور در سال های نه چندان دور در پاسخ به این سئوال که در صورت امکان گوشه ای از ابتکارات پدافند هوایی در دفاع از جزیره خارک را دوران دفاع مقدس توضیح دهید؟ گفت: می دانید که جزیره خارک در زمان جنگ تحمیلی رگ حیاتی کشور ما بود، ما در آن زمان بحرانی تمامی ارزی که به دست می آوردیم از فروش و صادرات نفت بود و راه دیگری نداشتیم و شدیدا' به این ارز نیازمند بودیم و نفت ما هم فقط و فقط از جزیره خارک صادر می شد و دیگر محلی را برای صادرات نفت به جزو جزیره خارک نداشتیم.
وی یادآورشد، با توجه به اهمیت راهبردی این جزیره در صادرات نفت ایران به سایر کشورهای دنیا، رژیم بعثی صدام عزم خود را جزم کرد تا ما دیگر صادرات نفتی از جزیره خارک نداشته باشیم و تلاش سنگینی را انجام داد و نبردهای فوق العاده ای بین پدافند هوایی و نیروی هوایی عراق اتفاق افتاد تا بالاخره عراق توانست صدور نفت ایران را حدود 15 روز از جزیره خارک قطع کند که در همان زمان مسئولان کشوری و مسئولان قرارگاه پدافند خاتم و ستاد پدافند کل کشور تصمیم گرفتند که این حقیر را به جزیره خارک اعزام کنند.
وی اظهار کرد، من به جزیره خارک اعزام شدم تا صدور نفت دوباره آغاز شود، البته تلاش سنگینی را برای تحقق این مهم انجام دادیم و تعدادی زیادی سیستم اسکای گارد در اطراف جزیره خارک چیدیم و سایت های موشکی این جزیره را ارتقاء دادیم و یک انبوهی از سلاح های نیروی دریایی، سپاه پاسداران و پدافند هوایی ارتش را در جزیره جمع آوری کردیم و با طراحی که انجام دادیم توانستیم رینگ های مختلف دفاعی را دور و اطراف این جزیره بچینیم به گونه ای که می توانم بگویم ما جزیره خارک را به یک سد نفوذ ناپذیر در مقابل هواپیماهای دشمن بعثی تبدیل کردیم.
این مقام نظامی دوره دفاع مقدس گفت: در آن زمان جزیره خارک یک پدافند عظیمی را در دل خود داشت که این کار را در عرض 10 روز انجام دادیم و آن زمانی بود که 5 روز از قطع شدن صادرات نفت ایران به سایر کشورهای دنیا می گذشت که من به جزیره خارک عزیمت کردم و به مسئولین وقت قول دادم که تا 10 روز آینده جزیره را برای صدور دوباره نفت آماده خواهم کرد که این مهم با یاری خداوند سبحان و تلاش چشم گیر سایر رزمندگان دلیر اسلام از جمله رزمندگان اعزامی از جهاد سازندگی استان فارس، وزارت نفت، سپاه پاسداران و نیروی دریایی ارتش محقق شد.
مشاور فرماندهی معظم کل قوا در امور پدافند هوایی در پایان گفت: ما توانستیم یک گنبد آهنین را برای دفاع از جزیره خارک ایجاد کنیم، ما درگیری های سنگینی را در 15 روز اولی که نخستین کشتی نفت کش برای دریافت نفت به جزیره خارک متصل شد را با هواپیماهای عراقی داشتیم و دقیقه ای نبود که حمله هوایی از سوی عراقی ها نداشته باشیم، آنها با انواع و اقسام هواپیما و موشک های کرم ابریشم و اگزو 3 به جزیره خارک حمله می کردند که پدافند هوایی بسیاری از آنان را هدف قرار داد و سرنگون کرد که متاسفانه به خاطر سقوط آنها در دریا ما آمار دقیقی از سرنگونی چندین فروند از آنها را در اختیار نداریم.
امیر سرتیپ غلامی یادآور شد، ما حدود 20 فروند موشک عراقی را در حملات مختلف عراقی ها به جزیره خارک را در کنار این جزیره هدف قرار دادیم و با یک چنین دفاعی که واقعا بی نظیر بود در عرصه دفاع هوایی یک امنیت 100 درصد پایدار را برای جزیره خارک ایجاد کردیم که تا آخرین روزهای جنگ تحمیلی هیچ بمب یا موشکی به جزیره خارک حتی یک فروند هم اصابت نکرد.
وی گفت: البته هنوز تهدیدهایی را از سوی میگ های 25 عراقی داشتیم و هنگامی که رژیم بعثی صدام کاملا' ناامید شد که دیگر نمی تواند به جزیره خارک آسیبی بزند میگ های 25 خود را برای حمله هوایی به این جزیره اعزام کرد که این هواپیماها روزانه 10 تا 15 بار به جزیره خارک حمله می کردند اما 99 درصد بمب های آنها به دریا می افتاد چرا که وسعت جزیره خارک خیلی زیاد نبود تا این بمب ها به داخل خاک این جزیره اصابت کنند.
مشاور فرماندهی معظم کل قوا در امور پدافند هوایی در پاسخ به این سئوال که وضعیت امروز پدافندهوایی در دفاع از آسمان جمهوری اسلامی ایران را چگونه ارزیابی می کنید، گفت: شما می دانید که مقام معظم رهبری توجه خاصی به پدافند هوایی هم در حرف و هم درعمل دارند و در صحبت هایشان مرتب می فرمایند: قرارگاه پدافند هوایی جزء خطوط مقدم و اصلی است و باید با قدر دانستن این موقعیت مهم و با نشان دادن عزم، اراده و قاطعیت، عزم دشمن را در تهاجم تضعیف کنید، یا اینکه پدافند در اولویت اول است، از بزرگترین امور نظامی ما پدافند هوایی است و در عمل هم دریغ نمی کنند و علاقه خاصی به تقویت پدافند هوایی مخصوصا' بومی سازی پدافند هوایی دارند.
امیر غلامی یادآور شد، من به یاد دارم زمانی که نخستین گیرنده راداری که به دست دانشمندان داخلی و استاد های دانشگاه صنعتی اصفهان ساخته شد ما یک قراردادی را به مبلغ 100 میلیون تومان با آنها منعقد کردیم وقتی این موضوع را به عرض مقام معظم رهبری رساندیم معظم له 200 میلیون تومان پاداش به استادهای آن دانشگاه هدیه دادند یعنی دو برابر قرارداد و این اهمیت فرماندهی معظم کل قوا را به بومی سازی پدافند هوایی نشان می دهد.
مشاور فرماندهی معظم کل قوا در امور پدافند هوایی تصریح کرد، مقام معظم رهبری نسبت به پدافند هوایی اهمیت زیادی قائل هستند و اکنون به یاری خداوند سبحان و رهنمودهای معظم له ما هم توانسته ایم سیستم موشکی اس 300 را وارد کشور کنیم و رادارهای مدرن روز را در اختیار داشته باشیم و هم صنعت داخل کشورمان جهش عظیم و سنگینی را در این حوزه داشته باشد و توانسته ایم بیشترین تجهیزات مورد نیاز پدافند هوایی را در کشور و به دست توانمندان متخصصان داخلی و بومی صنعت دفاعی بسازیم.
وی گفت: اگر در امور پدافند هوایی به همین منوال به پیش برویم و پرسنل متعهد پدافند هوایی تجهیزات باقی مانده و در اختیارشان را به طریقه صحیح عملیاتی نگاه دارند می توان گفت که جمهوری اسلامی ایران کشور بی مانندی در منطقه به لحاظ پدافند هوایی خواهد بود.
امیرسرتیپ غلامی خاطرنشان کرد، شما به آینده پدافند هوایی در دفاع از این مرز و بوم اطمینان کامل داشته باشید.
هفته دفاع مقدس از 31 شهریورماه همزمان با سالگرد شروع جنگ تحمیلی عراق علیه ایران آغاز و تا 6 مهرماه ادامه داشته است.