معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانشبنیان رییسجمهوری از برنامههای معاونت علمی در زمینه حمایت از محققان علوم پایه خبر داد و گفت: برای تقویت این بخش بنا داریم به ۱۰۰ دانشمند برجسته طی سال های آتی در حوزه علوم پایه اعتباراتی را اختصاص دهیم و از آنها حمایت کنیم و این برنامه میتواند مشترک با کشور تاجیکستان برگزار شود.
دکتر روح الله دهقانی فیروز آبادی امروز در دیدار با سفیر و رئیس آکادمی علوم تاجیکستان با ابراز خرسندی از اینکه در سال تولید، دانش بنیان و اشتغال آفرین در خدمت این هیات از کشور تاجیکستان است، افزود: ما اشتراکات وسیعی با کشور تاجیکستان داریم که مهمترین آن زبان است. زبان فارسی یک ظرفیت ویژه است که بسیاری از ارتباطات را پر رونقتر و کم زحمتتر ایجاد میکند.
وی با بیان اینکه میتوان به خوبی از این ظرفیت استفاده کرد، ادامه داد: شرایط همسایگی ایران و تاجیکستان نیز میتواند فرصت همکاری دو کشور را به خوبی رقم بزند.
معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانش بنیان رییسجمهوری، خراسان جنوبی، شمالی و رضوی را نزدیکترین مرز ایران با تاجیکستان دانست و اظهار کرد: مراکز قوی در حوزههای صنعتی، پزشکی و علوم انسانی در این سه استان ایرانی وجود دارد و قطعا میتوانیم به واسطه این استانها با تاجیکستان ارتباطات وسیعی داشته باشیم و از این ظرفیتها بهره ببریم.
به گفته وی، همچنین ما میتوانیم با کشور تاجیکستان در زمینه فرهنگ و ادبیات همکاریهای مشترکی داشته باشیم.
معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانشبنیان رییسجمهوری خاطرنشان کرد: از طرفی یکسری مسائل مشترک در موضوعات اقتصادی و اجتماعی با کشور تاجیکستان داریم و علاقهمند هستیم در این زمینهها پروژههایی را پیش ببریم، ضمن آنکه همکاریهای مشترک ایران و تاجیکستان میتواند در قالبهای مختلفی توسعه پیدا کند و ما از پیشنهادات طرف تاجیک استقبال میکنیم.
وی با بیان اینکه ایران با روسیه و چین در قالب باشگاهی همکاری و فعالیت میکند، گفت: این همکاری میتواند در قالب کمیسیونهای علم و فناوری به صورت چهار جانبه با حضور تاجیکستان نیز باشد و از این طریق امکان توسعه و هم افزایی بیشتر با کشور تاجیکستان فراهم خواهد شد.
وی با تاکید بر اینکه البته حوزههای علمی نیز میتواند زمینه همکاری مشترک ایران و تاجیکستان باشد، گفت: طی سالهای اخیر تصمیم جمهوری اسلامی ایران تقویت علم و تاثیرگذاری پررنگ در برخی زمینهها است که یکی از این زمینهها علوم پایه (فیزیک، شیمی، ریاضی و ...) است.
دهقانی فیروزآبادی تاکید کرد: برای تقویت این بخش بنا داریم به ۱۰۰ دانشمند برجسته طی سالهای آتی در حوزه علوم پایه اعتباراتی را اختصاص دهیم و از آنها حمایت کنیم.
وی با اشاره به همکاری با تاجیکستان در حوزه علوم پایه، گفت: این برنامه میتواند با همکاری طرف تاجیکستان باشد و حمایت از دانشمندان حوزه علوم پایه را به صورت مشترک اجرا کنیم، به طوری که هزینهها مشترک باشد و پروژههای علمی نیز به صورت اشتراکی پیش رود.
دهقانی فیروزآبادی ادامه داد: این همکاری مشترک میتواند حتی به استفاده از آزمایشگاههای دو کشور به صورت مشترک منجر شود تا خروجی خوبی به دست آوریم.
وی با اشاره به سایر زمینههای همکاری با تاجیکستان گفت: ما آماده همکاری مشترک در زمینههای معادن، سلامت و بهداشت، دارو، غذا، گیاهان دارویی و پالایشگاههای مرتبط با تاجیکستان هستیم.
معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانشبنیان رییسجمهوری گفت: ما برنامه داریم پالایشگاه گیاهان دارویی را صد میلیون دلار مورد حمایت قرار دهیم که این پروژه میتواند به صورت مشترک با تاجیکستان باشد، زیرا گیاهان دارویی، این ذخایر ارزشمند در کشور ما وجود دارد و باید در راستای بهرهمندی از این ظرفیت هزینه کرد.
وی خاطرنشان کرد: ما از این فرصت استفاده خواهیم کرد و باور داریم در زمینههای استراتژیک میتوانیم همکاریهای بین المللی داشته باشیم تا هم محصولات مشترک با برند ایرانی و هم برند تاجیکی وارد عرصه بینالمللی کنیم.
معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانشبنیان رییسجمهوری ادامه داد: همچنین این همکاریهای مشترک میتواند در زمینههای سلامت، هوش مصنوعی، اقتصاد دیجیتال و حوزههای دفاعی باشد.