چهارشنبه سوری میتواند با بی توجهی نسبت به رفتارهای پرخطر، شبی تلخ برای خانوادههای جزیره خارگ باشد شبی که در سالهای اخیر، از اصل خود، کیلومترها فاصله گرفته است.
سور در لغت به معنای مهمانی دادن برای شادی است و وقتی کنار چهارشنبه قرار میگیرد، یادآور آخرین شب چهارشنبه سال میشود که در آن خانوادهها گرد هم میآیند و طبق رسمی قدیمی، کینه و ناپاکیها را به دست فراموشی میسپارند و برای آغاز سالی نو، آرزوی شاد کامی برای هم دارند.
رسمی دیرینه که در تاریخ ایرانیها نیز جایگاه ویژهای دارد و مردم استان سمنان نیز از این قاعده مستثنی نیستند. جشنی که با قاشق زنی، حضور بچهها برای گرفتن آجیل و شکلات همراه میشد و طبق رسمی قدیمی اگر کسی در کمین مینشست و او را میترساند، موجبات خنده و شادی را فراهم میکرد.
طی سالهای اخیر ورود ترقه به ایران و قدری هم بی توجهیها از سوی مردم و مسئولان سبب انحراف در مراسم چهارشنبه سوری شده است. مراسمی که جشن مردمی را به میدانی جنگ بدل ساخته و سالانه مصدومان بسیاری را روی دست خانوادهها میگذارد. مصدومانی که عمده شأن هم از بین کودکان و نوجوانان هستند.
از گذشتههای بسیار دور در چهارشنبه آخر سال مردم خارگ مانند همه ایرانیان برنامههای شاد و مفرحی داشتند و همراه با عزیزان خود ساعات خوشی را در روزهای آخر سال سپری میکردند.
اما در یکی – دو دهه اخیر این سنت دیرین که با کمترین آسیب همراه بود تبدیل به شبی با رفتارهای مخاطرهآمیز چون ترقبه بازی و درست کردن مواد محترقه دست ساز شده به گونهای که امروزه چهارشنبه سوری تنها پریدن از روی یک آتش کوچک نیست بلکه برای شهروندان تبدیل به ترس و دلهره و … شده است.
استفاده از مواد محترقه و منفجره هر ساله به مصدومیت و حتی مرگ برخی شهروندان در نقاط مختلف منجر میشود و مسئولان حوزه بهداشت و درمان بر پرهیز از استفاده از این مواد خطرناک تاکید داشته و به والدین هشدار میدهند.
با تمام این تمهیدات باید دید که امشب مراسم چهارشنبه که دیگر شباهتی با رسم قدیمی و دیرین و البته زیبای خود ندارد، چه تعداد را راهی بیمارستانها خواهد کرد و آیا آثار تلخ این حوادث تا مدتها خاطر خانوادهها را آزرده خواهد کرد یا خیر؟