کد خبر : ۶۴,۴۳۹
۲۷ شهریور ۱۴۰۲ ۲۳:۳۰
با انتقال قطعی دارایی‌های ایران به حساب‌های کشورمان در بانک‌های قطری، موج جدید ریزش نرخ دلار آزاد شروع شد.
از یک ماه گذشته بررسی فعل و انفعالات بازار ارز حکایت از وقوع یک زلزله داشت؛ زلزله‌ای که پیش‌لرزه‌های آن از ابتدای هفته جاری شروع شده و هر لحظه شدیدتر می‌شود.
 
حدود یک ماه قبل بود که رئیس‌کل بانک مرکزی و سایر مقامات سیاسی کشور خبر آزادسازی ۶ میلیارد دلار منابع ارزی مسدود شده کشور نزد کره جنوبی را اعلام کردند.
 
دوشنبه هفته قبل نیز رسانه‌ها و مسئولان آمریکایی از صدور معافیت سوئیفت برای انتقال ۶ میلیارد دلار از منابع آزادشده ایران به حساب بانک‌های ایرانی در قطر خبر دادند.
 
حالا امروز دوشنبه؛ ۲۷ شهریورماه رویترز خبر داده است که قطر انتقال وجوه مسدود شده ایران به ارزش ۶ میلیارد دلار به حساب‌های بانکی کشورمان در دوحه را تأیید کرد.
 
زلزله ارزی از هرات تا تهران
 
 
 
با نهایی شدن انتقال پول‌های ایران از اواسط هفته قبل در بازار ارز ولوله افتاد، اما به علت هم‌زمانی اعلام این خبر با تعطیلات سه‌روزه پایان هفته، اثر زیادی در بازار ارز مشاهده نشد و حتی نرخ دلار یک بار دیگر به ۵۰ هزار تومان هم سرک کشید.
 
اما با شروع هفته جدید، وضعیت دگرگون شد و خبر‌های جدید پشت سر هم رسید و به موازات آن، ریزش دلار در بازار آزاد هم شروع شده است.
 
امروز دوشنبه تا لحظه تنظیم این گزارش نرخ دلار در کانال‌های تلگرامی با کاهش ۶۰۰ تومانی نسبت به هفته قبل کانال ۴۹ هزار و ۴۰۰ تومان را هم از دست داده است.
 
از بازار هرات به عنوان یکی از بازار‌هایی که به تهران خط می‌دهد هم خبر می‌رسد که دلار به ۴۸ هزار و ۵۰۰ تومان رسیده است.
 
 
 
به نظر می‌رسد با روند ریزشی شکل گرفته باید تا انتهای امروز منتظر نرخ‌های پایین‌تر هم باشیم. البته همین نرخ‌های تلگرامی هم در کف بازار خریداری ندارد چرا که با فرار خریداران از بازار، کسی در نرخ‌های نزدیک به ۴۹ هزار تومان هم پای معامله حاضر نمی‌شود.
 
 
 
خبر‌ها از بازار‌های سبزه‌میدان و منوچهری تهران حکایت از آن دارد که در فضای سنگین ریزشی که از دیروز شکل گرفته، دلالان اگر با نرخ ۴۹ هزار تومان هم بتوانند دلار‌های خود را آب کنند، از خوشحالی کلاه خود را بالا می‌اندازند.
 
ریزش‌ها سرعت می‌گیرد
 
گفتنی است این کاهش قیمت‌ها تنها با خبر آزادسازی منابع ایران رخ داده و احتمالاً باز هم ادامه خواهد داشت، حال آن که کارشناسان و فعالان اقتصادی معتقدند با دسترسی بانک مرکزی به ۶ میلیارد دلار آزاد شده احتمالاً باید منتظر مداخله بازارساز و ریزش بیشتر قیمت دلار باشیم و اگر هم نرخ دلار این روزها بالایی داشته باشد، موقتی و برای آغاز موج جدید کاهش است.
 
همان‌طور که موسی آقایی؛ رئیس اتاق بازرگانی ایران و ازبکستان گفته است؛ آزادسازی منابع ارزی ایران می‌تواند دست بانک مرکزی را بازتر و بازار اسکناس را نیز با کاهش قیمت مواجه کند، به همین دلیل معتقدم بانک مرکزی از هفته جاری به مدیریت بازار اسکناس نیز ورود پیدا خواهد کرد.
 
این فعال اقتصادی معتقد است؛ قطعاً این موضوع کمک بزرگی به ذخایر ارزی ماست، چراکه بانک مرکزی می‌تواند با منابع ارزی قبلی که در اختیار داشت به‌راحتی به مدیریت ارزی و پولی بپردازد و تخصیص ارز در بخش‌های مختلف را با توان بیشتری انجام دهد. بدون شک از امروز سرعت کاهش قیمت دلار بیشتر خواهد شد./ایبنا
 
کاهش بیشتر قیمت دلار در راه است؟ | کاری که باید بانک مرکزی انجام دهد
 
یک اقتصاددان در مورد تاثیر آزادسازی دارایی‌های ایران در کره جنوبی بر نرخ دلار گفت: بانک مرکزی با منابعی که در اختیار دارد می تواند بازار را تا حدودی کنترل کند. همچنین می توان انتظار داشت که در کوتاه‌مدت نرخ ارز اندکی کاهش یابد و قیمت دلار کمی پایین تر از نرخ ۵۰ هزار تومان نوسان کند.
 
آزادسازی منابع ارزی مسدودشده ایران در کره جنوبی اتفاق مثبتی است که در هفته‌های اخیر در بیشتر رسانه‌های داخل و خارج کشور پوشش داده شد. امروز (دوشنبه) خبرگزاری رویترز گزارش کرد که قطر به واشنگتن و تهران اطلاع داده است که ۶ میلیارد دلار از اموال بلوکه‌شده ایران به بانک‌های دوحه منتقل شده است. انتشار این خبر بازتاب مثبتی بر بازار ارز داشت و دلار اندکی کاهش قیمت داشت.
 
اما چقدر می‌شود انتظار داشت که روند کاهش قیمت دلار ادامه‌دار شود و آزادسازی ۶ میلیارد دلار چه تاثیری بر بازار ارز دارد؟ کامران ندری، اقتصاددان، در گفت‌وگو با همشهری آنلاین معتقد است این اتفاق تاثیر ویژه‌ای بر بازار نخواهد گذاشت چرا که بازار ارز از پیش این خبر را به ‌اصطلاح پیش‌خور کرده است.
 
در ادامه، گفت‌وگوی ما با این اقتصاددان و پیش‌بینی او از آینده نرخ دلار را بخوانید.
 
کاهش بیشتر قیمت دلار در راه است؟ | کاری که باید بانک مرکزی انجام دهد
 
 آزادسازی منابع ارزی ایران چه تاثیری بر بازار ارز خواهد گذاشت؟ شاهد این اتفاق بودیم که با انتشار این خبر، قیمت دلار کاهشی شد و برخی پیش‌بینی‌ها از ریزش قیمت دلار حکایت دارد. شما با این پیش‌بینی‌ها موافق نیستید؟
 
این اتفاق می‌تواند تاثیر مثبت داشته باشد البته بازار ارز از پیش این خبر را پیش‌خور کرده است؛ یعنی آزادسازی ۶ میلیارد دلار از ماه‌ها قبل که این خبر منتشر شد و بازار پذیرفت این اتفاق می‌افتد اثر خود را گذاشت و این ثباتی که در حال حاضر در بازار ارز وجود دارد تا حدود زیادی تحت تاثیر این اخبار است. بنابراین، به نظر من این خبر الان تاثیر ویژه و خاصی روی بازار نمی‌گذارد چرا که تاثیرش جلوتر در بازار مشخص شده بود. یعنی فعالان بازار ارز با پیش‌بینی اینکه این اتفاق می‌افتد تعیین کرده بودند که به چه شکل در این بازار رفتار کنند. می‌توانیم انتظار داشته باشیم که قیمت دلار کمتر از روزهای قبل باشد ولی نمی‌توان انتظار داشت که با ۶ میلیارد دلار ریزش آنچنانی قیمت در بازار اتفاق بیفتد. بنابراین به طور موقت اثر روانی بر بازار را شاهد خواهیم بود اما بعید می‌دانم که باعث ریزش قیمت دلار در بازار شود.
 
به نظر شما در این شرایط که این منابع ارزی‌آزاد و دست بانک مرکزی باز شده است، این بانک چه باید کند تا ثباتی که در بازار ارز به وجود آمده، ادامه‌دار باشد؟
 
اگر بانک مرکزی پیش‌بنی کند که قرار است حملات سفته‌بازانه‌ای می‌خواهد در بازار رخ دهد می‌تواند با این منابعی که در اختیار دارد یک مقدار بازار را کنترل کند اما آنچه که بانک مرکزی نباید انجام دهد این است که با یک نظام نرخ ارز میخ‌کوب‌شده بخواهد نرخ را ثابت نگه دارد. این سیاست، در میان‌مدت با توجه به تورمی که در اقتصاد وجود دارد شاید خیلی مقدرو نباشد لذا توصیه می‌شود بانک مرکزی یک سیستم ارز خزنده را دنبال کند به این معنا که نرخ ارز نه به اندازه نرخ تورم بلکه به مرور کمتر از نرخ تورم تعدیل شود. چون زمانی شما می‌توانید صحبت از تثبت نرخ ارز کنید که توانسته باشید نرخ تورم را کنترل کنید. برای همین وقتی که هنوز تورم مهار نشده است به نظر می‌آید تثبیت نرخ ارز به مثابه جمع‌شدن فنر است. یعنی در شرایطی که اقتصاد با تورم ۳۰ درصدی همراه است نباید تلاش کرد نرخ ارز را ثابت نگه داشت وگرنه این فنر بالاخره ممکن است یک زمانی جهش کند و شما باز با شوک ارزی مواجه شوید. بنابراین توصیه‌ای که می‌شود به بانک مرکزی کرد این است که قدری پایین‌تر از نرخ تورم اجازه تعدیل نرخ ارز را بدهد وگرنه در این موقعیت منابع ارزی فقط صرف ارزپاشی و تنظیم بازار می‌شود و نمی‌توان این منابع را به سایر نیازها تخصیص داد. از طرف دیگر باید توجه داشت که این ۶ میلیارد دلار هم پایانی دارد و اگر اقدامات لازم انجام نشود فنر باز می‌شود و نرخ ارز به شدت جهش می‌کند.
 
به  عنوان پرسش آخر، پیش‌بینی شما از قیمت دلار در روزهای آینده چیست؟
 
بانک مرکزی فعلا منابع لازم برای کنترل بازار را در اختیار دارد اما به نظر می‌آید به جای اینکه یک سیستم خزنده را انتخاب کند به سمت تثبیت رفته و می‌خواهد نرخ ارز در محدوده ۵۰ هزار تومان بماند و بالاتر نرود. الان این امکان وجود دارد ولی مشکل این کار این است که این ۶ میلیارد دلار بالاخره تمام می‌شود و ممکن است فنر باز شود و نرخ ارز جهش کند. بنابراین، در کوتاه‌مدت یعنی یکی دو هفته تا یک ماه آینده به نظر نمی‌رسد اتفاق خاصی بیفتد. می توان انتظار داشت که در کوتاه‌مدت نرخ ارز اندکی کاهش یابد و قیمت دلار کمی پایین تر از نرخ ۵۰ هزار تومان نوسان کند اما در همین حدود باقی می‌ماند.  /همشهری آنلاین
 

نظرات بینندگان

تعداد کاراکتر باقیمانده: 500
نظر خود را وارد کنید