کد خبر : ۶۷,۹۰۷
۱۳ آذر ۱۴۰۲ ۰۹:۴۲
پارس جنوبی؛ انقلاب صنعت نفت در جمهوری اسلامی ایران
تحولات وسیع صنعتی در پارس جنوبی و ایجاد یک قطب نفت و گاز و پتروشیمی در جهان،محصول تفکر و کارکرد متخصصین ایرانی است که در جهاد اقتصادی زمینه ساز حضور یک قدرت نوظهور در این حوزه شدند که در قالب جهاد تبیین و جهاد امیدآفرینی باید بیان شود.
 این روزها در حالی که جمهوری اسلامی در حال ورود به چهل و ششمین سال حضور خود در پهنه بندی نظام های سیاسی دنیا است، مروری بر جایگاه کشور در عرصه اقتصاد نفت پایه می تواند نشان از پیشرفت شگرفی است که در کمتر از نیم قرن به همت جهادگران متخصص ایران اسلامی ایجاد شده است.
 
جام رسانه ای امید در بوشهر با تمرکز بر جهاد تبیین، جهاد خدمت و جهاد امید زمینه ساز توجه به واقعیت های موجود در عرصه رشد صنایع نفت و گاز کشور با محوریت پارس جنوبی است.
 
بر اساس آمار رسمی، ایران با داشتن ۳۲ تریلیون متر مکعب ذخایر گاز طبیعی با ۱۶ درصد ذخایر گازی جهان در جایگاه دوم بعد از روسیه ای قرار دارد که با ۳۸ میلیون متر مکعب ذخایر گاز، ۱۹ درصد این منابع در اختیار دارد.
 
این در حالی است که تولید گاز طبیعی ایران با ۶ درصد ، ۲۴۴ میلیارد متر مکعب در سال بوده و مصرف نیز ۶ درصد تولیدات دنیا و به میزان ۲۲۳ میلیارد متر مکعب در سال است.
 
شاه بیت شکل گیری صنعت نفت و کاز ایران در نظام مقدس جمهوری اسلامی شناسایی میدان مشرک پارس جنوبی با کشور قطر است. جایی که از ۹ هزار و ۷۰۰ کیلومتر مربع میدان مشترک، سه هزار و ۷۰۰کیلومتر آن متعلق به ایران است، ضمن این که از یک هزار و ۳۱۰ تریلیون فوت مکعب ذخایر گاز طبیعی، ۴۱۰ تریلیون فوت مکعب به ایران اختثاص دارد.
 
آمارهای وزارت نفت نشان می دهد که از ۴۹ میلیارد بشکه ذخایر میعانات گازی متطقه مشترک پارس جنوبی بین ایران و قطر، ۴۹ میلیارد بشکه ذخایر میعانات گازی وجود دارد که سهم ایران، ۱۶ میلیارد بشکه است.
 
این در حالی است که در منطقه مشترک پارس جنوبی در حوزه سرزمینی ایران. هشت درصد از ذخایر گاز دنیا، ۵۰ دزصد از ذخایر گاز ایران و ۷۰ درصد از گاز تولیدی کشور وجود دارد.
 
بر اساس داده های رسمی، در حدود ۵۵ درصد از میعانات تولید شده در پارس جنوبی به پالایشگاه ستاره خلیج فارس ارسال و تبدیل به ۷۰ میلیون لیتر فراورده در روز شامل ۴۵ میلیون لیتر بنزین می شود به گونه ای که ۴۰ درصد تولید بنزین کشور از محل محصولات تولیدی میدان پارس جنوبی تامین می شود.
 
برنامه و میزان تحقق تولید گاز از میدان گازی پارس جنوبی نشان می دهد که در سال ۱۴۰۰، روزانه برای ۶۵۲ میلیون متر مکعب گاز برنامه مصوب شده که ۶۳۱ میلیون متر مکعب آن معادل ۹۶.۷ درصد محقق شده است.
 
ارزش این میزان گاز تولیدی از پارس جنوبی که ۷۵ درصد گاز مصرفی کشور را تامین می کند معادل ۴ میلیون بشکه نفت در روز است.
 
همچنین روند تولید سالانه و تجمعیعی گاز غنی شده از میدان مشترک پارس جنوبی، ۲ هزار میلیارد متر مکعب به ارزش ۳۶۰ میلیارد دلار برآورد شده است .
 
اکنون ۱۳ پالایشگاه با سه هزار و ۲۰۰ خط لوله دریایی ۳۲ اینچ ، ۲۹ سکوی سکوی بهره برداری و ۳۳۶ حلقه چاه روزانه ۷۰۰ میلیون متر مکعب تولید در میدان گازی پارس جنوبی انجام می شود.
 
این در حالی است که روزانه هر پالایشگاه ۵۰ میلیون متر مکعب گاز شبکه، ۴۰۰ تن گوگرد، ۷۷ هزار بشکه میعانات کازی، یک هزار و ۸۰۰ تن بوتان، یک هزار و ۱۰۰ تن پروپان، ۲ هزار و ۷۵۰ تن اتان و در مجموع محصولات به ارزش ۱۰ میلیون دلار در روز معادل ۳.۵ میلیارد دلار در سال تولید می شود.
 
تامین خوراک صنعت پتروشیمی از گاز تولید شده میدان گازی پارس جنوبی نشان می دهد که در مجموع ۲۹ میلیون تن اتان، پروپان و بوتان از تاسیسات پارس جنوبی استحصال می شود و به واحدهای پتروشیمی و یا صادرات ارسال می شود.
 
آمارها می گوید در سال ۹۹ تولید صنعت پتروشیمی در ایران ۶۱ میلیون تن بوده که در سال ۱۴۰۱ به ۶۹ میلیون تن رسیده است که از این مقدار ۵۰ درصد در عسلویه ، ۳۰ درصد ماهشهر و مابقی در سایر مناطق تولید شده است.
 
هم اکنون ۲۲ صنعت پتروشیمی با ظرفیت ۴۳ هزار کیلو تن با ۵۱ نوع محصول تولید می شود ، ضمن این که ۲۶ طرح پتروشبمی با ظرفیت ۲۱ هزار با ۳۳ نوع محصول در دست اجراست که تا پایان برنامه هفتم توسعه کشور مجموع مجتمع های پتروشیمی به ۴۸ واحد ، مجموع ظرفیت ۶۴ هزار میلیون تن و تعداد ۶۴ محصول بالغ شده است.
 
اکنون به ترتیب تعداد ۳۱ و ۶ عدد پست و اسکله در پارس یک و دو با ۱۳ منطقه ویژه، ۲ عدد فراسکو، ۱۷ عدد پتروشیمی ، سه پایانه صادراتی، ۲ مایه سازی گاز وجود دارد و ۳۰ میلیون تن ظرفیت بندر پتروشیمی، با صادرات ۸۰۰ هزار تن در سال گوگرد، ۵۰۳ تن صادرات محصولات صنایع پایین دست و مختلط و نیمه سنگین، ۵۰۳تن ترانزیت کالا در سال و حدود یک تن واردات کالا و تجهیرات به عنوان ظرفیت بندر خدماتی در پارس جنوبی وجود دارد.
 
این همه زیرساخت ها و تولیدات که ایران را در عرصه نفت و گاز به یک بازیگر فوی العاده قوی در فضای منطقه ای و جهانی تبدیل کرده فقط در هوای جمهوری اسلامی و با تلاش متخصصین ایرانی در جهاد افتصادی به ثمر تشسته که نشان از قابلیت ها و توانمندی های فرزندان این بوم است.
 
نیاز است این دست آوردها به نسل سوم و چهارم اتقلاب اسلامی در قالب جهاد تبیین، جهاد امیدآفرینی و جهاد خدمت رسانی اعلام تا زمینه ساز افزایش آگاهی های مردمی شود، جایی که دشمنان قسم خورده نظام در قالب طرح های کلان کذب و دروغ گویی به دنبال مایوس کردن مردم از کارکرد نظام هستند.

نظرات بینندگان

تعداد کاراکتر باقیمانده: 500
نظر خود را وارد کنید