یک استاد دانشگاه گفت: بازخورد تلاشهای دیپلماتیک ما در روز پس از حمله رژیم صهیونیستی کاملا مشهود بود.
«ابوالقاسم شهریاری» در گفتوگو با ایسنا با اشاره به نتایج سفرهای ۲۰ روزه وزیر خارجه به ۱۱ کشور، اظهار کرد: تا ۲ هفته پیش از حملات رژیم، تعداد ساعاتی که وزیر امور خارجه در ایران حضور داشت به انگشتان یک دست هم نمیرسید و بقیه ساعات و روزها را در کشورهای منطقه از جمله کشورهایی که با آنها رابطه خیلی گرمی نداشتیم، سپری کرد. سفر وزیر خارجه پس از ۱۴ سال به مصر، پس از ۱۷ سال به بحرین و همچنین سفر به عربستان بخشی از دیپلماسی فعالی بود که نشان از در پیش گرفتن مسیر تنشزدایی از سوی ایران داشت.
وی اضافه کرد: در تمام نشستهایی که سران دیپلماسی كشورمان حاضر شدهاند، عنوان شده ما توان نظامی داریم ولی به دنبال افزایش تنش در منطقه نیستیم. در نتیجه این نشستها، بسیاری از کشورها سریعا حتی همین حمله جزئی رژیم صهیونیستی به کشور را رد کردند. خود این موضوع نشان از توانمندی ما در پیگیری دیپلماسی فعال و ایجاد اجماع در منطقه به نفع خودمان داشت.
این تحلیلگر مسائل منطقه تلاشهای همزمان وزیران خارجه ایران و آمریکا در منطقه برای کنترل تنشها را جلوه مثبتی از گسترش توانایی سیاست خارجی ایران دانست و عنوان کرد: در دنیای سیاست هیچ چیزی اتفاقی نیست. ما میدانیم قطعا رژیم صهیونیستی هم حداقل در تصمیمگیریهای سخت خودش به دلیل وابستگی که به ایالات متحده دارد، هماهنگ با آن عمل میکند. آمریکاییها بارها به صورت مستقیم و غیرمستقیم در پیام به ایران تلاش داشتند تا از گسترش درگیری در منطقه جلوگیری کنند. این خودش جلوه مثبتی از گسترش توانایی سیاست خارجی ماست که از طریق واسطههایی مثل قطر و عمان ارتباطاتی را با ایالات متحده برقرار کردیم.
این استاد دانشگاه با بررسی ابعاد اقتصادی سفرهای منطقهای عراقچی، ادامه داد: ما نشستهای خیلی مهم اقتصادی داشتیم. یکی نشست اوراسیا بود و دیگری بریکس که در هر ۲ اینها دستگاه دیپلماسی ما خیلی فعال عمل کرد. نکته مثبت نشستها پالس مثبتی بود که به کشورهای منطقه فرستادیم. مطمئنا در شرایط فعلی، ما این توان را داریم که این فضای مثبتی که با مدیریت خودمان به وجود آوردهایم را به حوزه اقتصادی تسری دهیم. البته بازخورد تلاشهای دیپلماتیکمان در روز پس از حمله کاملا مشهود بود. در حالیکه به خاک کشور ما تعرض صورت گرفته بود، اما بازار کاملا واکنش مثبت نشان داد.
شهریاری افزود: قیمت دلار، طلا و خصوصا بورس در فردای حملات رژیم، نتیجه پالسهای مثبتی بود که در این مدت دستگاه دیپلماسی ما برای رفع تنشها داشته است؛ تنشهایی که میتوانست اثرات بسیار گستردهتری داشته باشد. امیدواریم با همین فعالیت سیاسی و اقتصادی که دستگاه دیپلماسی در طی این ۲۰ روز داشته و توانسته یخ روابطمان را با کشورهایی که طی ۲ دهه گذشته رابطه خوبی با آنها نداشتهایم را بشکند، فضای اقتصادی را هم باز کند. امروز در حوزه توسعه اقتصادی ما نسبت به سال گذشته حدود ۴۰ تا ۵۰ درصد از محصولات وارداتی را از کشورهای منطقه تامین میکنیم و این نشاندهنده اهمیت کشورهای همسایه برای ما در مبادلات اقتصادی است.
انتهای پیام
∎