در رویکرد جدید توسعه ای وزارت نفت، پایانه نفتی خارگ جایگاه خاصی پیدا کرده، به گونه ای که مدیران تصمیم گیر و حتی نمایندگان مجلس نیر این روزها تلاش میکنند این منطقه مهم صادرات نفت کشور را به گونه ای مورد توجه قرار دهند تا تکیهگاههای تعاملات تجاری و صادراتی نفتی ایران به تاثیر خروج آمریکا از برجام کمترین تزلزل را احساس کنند.
در رویکرد جدید توسعه ای وزارت نفت، پایانه نفتی خارگ جایگاه خاصی پیدا کرده، به گونه ای که مدیران تصمیم گیر و حتی نمایندگان مجلس نیر این روزها تلاش میکنند این منطقه مهم صادرات نفت کشور را به گونه ای مورد توجه قرار دهند تا تکیهگاههای تعاملات تجاری و صادراتی نفتی ایران به تاثیر خروج آمریکا از برجام کمترین تزلزل را احساس کنند. این نگاه البته در حالی میتواند عملی و محقق شود که زیر ساختهای عملیاتی پایانه مذکور گرفتار مشکلات فنی ناشی از عقب افتادگی نباشد و طرحها و پروژههای توسعه ای در آن هرچه سریعتر به انجام برسد. با چنین رویکردی در وهله اول صادرات حداکثری نفت و فرآورده، بستر تداومی خود را خواهد یافت و در مرحله بعد هژمونی و اقتدار تولید نفت ایران در التهاب بوجود آمده در عصر پس از برجام حفظ خواهد شد. بر این اساس پربیراه نیست اگر این بخش از صنعت نفت ایران را نیز به عنوان یکی از مولفه های مقاومت در برابر تحریمها به محاسبه بیاوریم.
پایانه نفتی خارگ سال گذشته با 8 پهلوگاه توانست عدد بارگیری 8 میلیون بشکه نفت را به ثبت برساند و حین همین سال 800 میلیون بشکه نفت خام را راهی بازارهای صادراتی کند. مسولان این پایانه هم اینک اعلام کرده اند که ۲ عملیات کشتی به کشتی با استاندارد و ایمنی کامل در پایانه نفتی خارک به طور همزمان انجام شده که در نوع خود یک رکورد محسوب می شود و اکنون آمادگی لازم برای افزایش این ظرفیتی نیز وجود دارد.
با چنین توانی، پایانه نفتی خارگ روز گذشته میزبان اعضای کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی بود تا این نمایندگان سازوکارهای جدید فعالیتهای این بندرگاه صادراتی را از نزدیک ببینند ودر راستای همسویی مجلس با دولت و آشنایی با مسائل، مشکلات و تنگناهای حوزه صادرات نفت در شتاب گیری توسعه ای این پایانه بزرگ نفتی کشور اقدام کند.
در این بازدید سید پیروز موسوی مدیرعامل شرکت پایانههای نفتی ایران با اشاره به تعامل مثبت و سازنده وزارت نفت و کمیسیون انرژی مجلس، افزود: این سفرها به منظور بازدید از اماکن و تاسیسات نفتی معمولا در دستور کار کمیسیون انرژی قرار دارد و امیدواریم این کمیسیون همچون گذشته از صنعت نفت حمایت کند تا برنامه های اولویت دار خود را پیش ببرد.
وی همچنین از صادرات ۸۰۰ میلیون بشکه نفت از پایانه خارک در سال ۹۶ خبر داد و گفت: شرکت پایانههای نفتی ایران مسئولیت بسیار مهمی در حوزه صادرات نفت و میعانات گازی و دیگر مشتقات آن در نقاط مختلف کشور دارد.
مدیرعامل شرکت پایانههای نفتی ایران ادامه داد: به جرات میتوان گفت ایران هیچ نفتی بر روی آب و بدون مشتری ندارد که این موضوع نشاندهنده توان امور بینالملل شرکت ملی نفت ایران است.
موسوی با اشاره به انجام عملیات سوآپ در پایانه نفتی نکا تصریح کرد: تاکنون حدود ۷۲ نفتکش برای عملیات سوآپ در این پایانه سبز و مدرن پهلودهی شده است.
وی شرکت پایانههای نفتی ایران را تابع سیاست ابلاغی وزارت نفت و شرکت ملی نفت ایران در تمامی حوزههای عملیاتی عنوان کرد و ادامه داد: نگاه شرکت پایانههای نفتی ایران به تولیدات داخلی در تمامی حوزهها به ویژه حوزههای صنعتی است و به زودی بازوی بارگیری با طراحی جدید با همکاری جهاد دانشگاهی در پایانه نفتی خارک نصب خواهد شد.
صادرات نفت از پایانه خارک روال عادی خود را طی میکند
مدیرعامل شرکت پایانههای نفتی اعلام کرد: هم اکنون مشتریان سنتی ایران و کشورهای اروپایی در منطقه خارک در حال بارگیری محمولههای نفت خام خریداری شده هستند و صادرات نفت از این پایانه روال عادی خود را طی میکند.
موسوی ، در عین حال با اشاره به اینکه صادرات نفت در این منطقه روال عادی خود را طی میکند، گفت: هم اکنون مشتریان سنتی ایران یعنی کشورهای چین و هند و همچنین اروپا و ایتالیا در منطقه خارک در حال بارگیری هستند و صادرات نفت انجام میشود.
وی، نگاه به توان داخلی و استفاده از نیروی انسانی بومی را جزو اولویتهای این شرکت عنوان کرد و ادامه داد: پس از توافق برجام، وضع پایداری در صادرات نفت ایجاد شد و در ماه گذشته میلادی (آوریل) رکورد صادرات نفت و میعانات گازی شکسته شد.
مدیرعامل شرکت پایانههای نفتی ایران با بیان اینکه بازسازی و تعمیرات اسکله و پایانههای نفتی، به پایداری صادرات نفت کمک کرده است، اظهار کرد: ما برای انجام وظایف بر اساس اهداف و برنامههای شرکت ملی نفت و وزارت نفت آمادهایم.
موسوی با تاکید بر اینکه هم اکنون میان کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی و وزارت نفت تعامل و همکاری خوبی برقرار است، تصریح کرد: از نمایندگان مجلس شورای اسلامی انتظار داریم برای برطرف کردن مشکلات منطقه تلاش کنند.
وی با بیان اینکه تحریم دوباره نفتی ایران کاری سخت و دشوار است، افزود: مسئولان وزارت نفت از دوران دفاع مقدس تاکنون مشکلات زیادی را پشت سر گذاشتهاند.
خارگ لایق تبدیل شدن به قطب صنعت پتروشیمی
بر اساس این گزارش همچنین سید رضا نوروز زاده مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی نیز در بازدید از پایانههای نفتی جزیره خارک با اشاره به درآمدهای کلان صنعت پتروشیمی گفت: جزیره خارک قابلیت تبدیل شدن به قطب صنعت پتروشیمی را دارد.
وی با اشاره به اینکه ایران جزو بزرگترین کشورهای تولیدکننده نفت به شمار میآید، گفت: بازسازی و نوسازی اسکلههای خارک نشاندهنده توانمندی متخصصان ایرانی است.
وی افزود: اسکله نفتی خارک از استانداردهای لازم برخوردار بوده و تجهیزات آن به روزرسانی شدهاند.
مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی با بیان اینکه ایران همیشه تحریمها و تهدیدها را به فرصت تبدیل کرده است، گفت: برخی کشورها همیشه با ما دشمنی و ستیز داشتهاند، تحریم مشکلاتی ایجاد میکند، اما ملت ایران همیشه آنها را به فرصت تبدیل کردهاند.
نورورززاده عنوان کرد: درآمد حاصل از صادرات محصولات پتروشیمی درآمد خوبی است و امیدواریم در آیندهای نزدیک، جزیره خارک به قطب صنعت پتروشیمی تبدیل شود.
منابع مالی پایانههای نفتی خارک تامین میشود
گزارش شانا حاکی است اعضای کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی نیز در این بازدید از تلاش خود برای تامین بودجه مورد نیاز منطقه خارک خبر دادند.
فریدون حسنوند، با اشاره به تلاش اعضای این کمیسیون برای یاری رساندن به مسئولان شرکت پایانههای نفتی ایران، گفت: از آنجا که تولید و صادرات نفت مقولههای مهمی هستند، تلاش میکنیم منابع مالی و بودجه مورد نیاز منطقه خارک تامین شود.
وی گفت: این کمیسیون از پایانههای صادراتی نفت کشور به ویژه منطقه خارک حمایت کرده و سعی میکند با در اختیار قرار دادن بودجه لازم، مشکلات آنها را برطرف کند.
باید به تولیدکنندگان داخلی و جوانان اعتماد کنیم
بر اساس این گزارش همچنین سکینه الماسی، عضو کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی نیز در نشست با مدیران شرکت پایانههای نفتی ایران، با بیان این که خارک گلوگاه اقتصادی کشور است، گفت: اکنون تغییر و تحولات مثبتی در منطقه بوشهر و فازهای مختلف پارس جنوبی ایجاد شده که در اینباره از وزیر نفت تشکر میکنیم.
وی افزود: در سالی که حمایت از کالای ایرانی نامگذاری شده است باید سعی کنیم با حمایت از جوانان ایرانی و تجهیزات و کالاهای ساخت داخل از این گردنه سخت و دشوار عبور کنیم.
الماسی با بیان اینکه در نفت با شرایط جدیدی روبهرو هستیم و باید همه گزینههای این صنعت روی میز قرار گیرد تا انتخابی درست و آگاهانه داشته باشیم، اظهار کرد: باید به تولیدکنندگان داخلی و جوانان اعتماد کنیم، با تعامل دولت و مجلس چالشها را نیز پشت سر خواهیم گذاشت.
وی تعداد نیروهای بومی شاغل در منطقه را، ۱۴۸ نفر اعلام کرد و افزود: از آنجا که جوانان این منطقه در حوزه نفت و گاز استعداد فراوانی دارند، انتظار داریم تعداد نیروهای بومی شاغل در منطقه افزایش یابد.
بر پایه گزارش های به عمل آمده پایانه نفتی خارگ هم اکنون بیشترین سهم بارگیری صادراتی نفت ایران را به خود اختصاص داده است و نقش تعیین کننده این منطقه در اقتصاد نفتی ایران بر کسی پوشیده نیست.
تعبیر و تحلیل موسوی در میزان تاثیر این نقش در آخرین گفتگوهای صورت گرفته در بیست و سومین نمایشگاه بین المللی نفت تهران نیز مستتر است که گفته بود: دنیا به نفت نیاز دارد و ایران در حوزه تعاملات نفتی، نقشآفرینی میکند و ما هم ممکن است کاهش داشته باشیم اما کسی خروج ایران از بازارهای بینالمللی نفت را نخواهد دید.